NJA 2009 not 48

D.T. mot Riksåklagaren angående avvisande av överklagande.

Den 15:e. 48.(Ö 3622-09) D.T. mot Riksåklagaren angående avvisande av överklagande.

Göteborgs tingsrättdömde den 18 juni 2009 D.T. för grovt vapenbrott och olovligt brukande, undanröjde tidigare utdömd skyddstillsyn och bestämde påföljden till fängelse ett år tre månader.

D.T:s offentlige försvarare, advokat A.L., inkom den 10 juli 2009 tillHovrätten för Västra Sverige med ett överklagande av domen, varvid yrkades bl.a. att hovrätten skulle ogilla åtalet för grovt vapenbrott. Sedan hovrätten den 13 juli 2009 förelagt A.L. att senast den 17 juli 2009 inkomma med fullmakt som visar att han är ombud för klaganden och A.L. inte efterkommit föreläggandet avvisade hovrättenden 22 juli 2009 överklagandet.

I en tjänsteanteckning på hovrättens dagboksblad anges att A.L. den 14 juli 2009 i samband med planering av huvudförhandling uppgett att han just fått fullmakt från D.T. och att fullmakten kommer att skickas in samt att A.L. vid senare kontakt uppgett att fullmakten kommer.

A.L. anförde bl.a. att han på grund av semester inte tagit del av hovrättens föreläggande i original utan har utgått från att allt varit i sin ordning då han vidtalats till huvudförhandling och förhandling bestämts.

HD: Beslut. Den tidsfrist som hovrätten angett för A.L. att inkomma med rättegångsfullmakt framstår som mycket kort, särskilt som fråga varit om semestertider. A.L. har i samband med planeringen av huvudförhandling till hovrätten uppgett att han erhållit fullmakt från D.T. att överklaga tingsrättens dom. Någon särskild anledning för hovrätten att betvivla denna uppgift har inte funnits. Mot denna bakgrund, och med beaktande av verkningarna av tingsrättens dom för D.T., borde hovrätten ha berett A.L. ytterligare möjlighet att inkomma med fullmakt (se t.ex. rättsfallet NJA 1996 s. 16). Hovrättens förfarande får anses utgöra ett sådant rättegångsfel som avses i 59 kap. 1 § 1 st. 4 RB. Hovrättens beslut bör därför undanröjas och målet återförvisas till hovrätten.

Med undanröjande av hovrättens beslut återförvisar HD målet till hovrätten för erforderlig behandling.