NJA 2009 not 63

The Estate of T.L. och R.L. mot J.L. angående verkställighet av utländsk dom.

Den 18:e. 63.(Ö 2044-09) The Estate of T.L. och R.L. mot J.L. angående verkställighet av utländsk dom.

R.L. och the Estate of T.L. ansökte iSvea hovrättom att ett domstolsavgörande av Cumberland Probate Court i delstaten Maine, USA, daterat den 23 april 2008 skulle förklaras vara verkställbart i Sverige med stöd av 2 kap. 13 § lagen (1937:81) om internationella rättsförhållanden rörande dödsbo.

J.L. bereddes tillfälle att yttra sig över ansökan. Hon anförde, såsom hovrätten uppfattade henne, att det föreligger hinder mot verkställighet.

Ibeslutden 1 april 2009 anförde hovrätten. Skäl.Av handlingarna i målet framgår att T.L. avled den 6 oktober 2005 och vid sin bortgång var amerikansk medborgare med hemvist i Sverige.

Av det amerikanska domstolsavgörandet framgår att J.L. i ett mål vid ovan nämnda domstol i USA avseende en tvist om arvet efter T.L. har förpliktats att till sökanden betala visst belopp jämte ränta såsom rättegångskostnader.

Av 2 kap. 13 § lagen om internationella rättsförhållanden rörande dödsbo framgår att en utländsk dom avseende tvist om arv ska förklaras verkställbar i Sverige om domen uppfyller de villkor som uppställs i 12 § samma kapitel för erkännande av domen. Enligt 12 § gäller domen i Sverige endast under förutsättning att en rad uppräknade villkor är uppfyllda; domen erkänns t.ex. inte om den avser ”egendom som här i riket var föremål för dödsbobehandling eller här skolat undergå bodelning eller skifte”.

Av 2 kap. 1 § nyssnämnda lag framgår att boutredning, bodelning och arvskifte efter den som vid sin död hade hemvist här i riket – såvitt nu är i fråga – ska förrättas enligt svensk rätt och omfatta även boets egendom utomlands.

Av de handlingar som har inlämnats i målet framgår att tvisten vid den amerikanska domstolen gäller sådan egendom som avses i sistnämnda bestämmelse. Med hänsyn härtill är det inte lagligen möjligt att här erkänna det amerikanska domstolsavgörandet avseende rättegångskostnader i sådant mål. Sökandenas ansökan om verkställighet ska därför avslås.

Slut.Hovrätten avslår R.L:s och the Estate of T.L:s ansökan om verkställighet avseende det av Cumberland Probate Court i delstaten Maine, USA, den 23 april 2008 meddelade domstolsavgörandet.

The Estate of T.L. och R.L. yrkade att HD med ändring av hovrättens beslut skulle förordna om verkställighet av Cumberland Probate Courts avgörande daterat den 23 april 2008, docket number 2005-1642 (1).

HD, beslut på förslag av föredraganden: HD fastställer hovrättens beslut.