NJA 2009 not 72

A.K. mot M.K. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsbidrag.

Den 8:e. 72.(Ö 4467-09) A.K. mot M.K. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsbidrag.

M.K. ansökte iSvea hovrättom att en tredskodom meddelad av tingsrätten för Warszawa-Mokotov, Polen, den 25 november 1999 mellan M.K. och A.K. skulle förklaras verkställbar i Sverige.

A.K. bestred ansökan samt anförde att de ekonomiska förhållandena ändrats sedan domen i och med att M.K:s mormor förordnats som fosterförälder. M.K. är dessutom myndig numera och kan ha egen inkomst som påverkar underhållsskyldigheten. A.K. angav vidare att hans egen inkomst sjunkit radikalt p.g.a. ett olycksfall.

Hovrättenanförde i beslutden 15 september 2009: Skäl.Genom den aktuella domen förpliktades A.K. att betala visst underhåll för M.K. Domen vann laga kraft och är verkställbar i Polen. Hovrätten finner att domen uppfyller de krav för att få verkställas här i landet som följer av lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet, med den begränsning som följer av nämnda lag och bakomliggande konvention. Vad A.K. har anfört gäller den polska domens sakliga innehåll och utgör inte skäl att vägra verkställighet av avgörandet. M.K:s ansökan ska därför bifallas.

Avgörande.Hovrätten förklarar att den av tingsrätten för Warszawa-Mokotov, Polen, den 25 november 1999 meddelade tredskodomen i mål nr IV RC 320/99 mellan M.K. och A.K. är verkställbar i Sverige såvitt gäller underhållsbidrag. Verkställigheten får inte avse underhållsbidrag för tid efter det att M.K. har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

A.K. yrkade att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Det som A.K. har åberopat här föranleder inte HD att göra någon annan bedömning än den hovrätten gjort.

Avgörande.HD avslår överklagandet.