NJA 2009 not 76

Z.P. mot A.C.P. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 18:e. 76.(Ö 2484-09) Z.P. mot A.C.P. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Genom en dom av Obvodni sou pro Prahu 9, Tjeckien, den 16 november 2006 förpliktades Z.P. att till M.V. betala visst underhåll för parternas gemensamma barn A.C.P. Domen vann laga kraft och är verkställbar i Tjeckien.

M.V. ansökte iSvea hovrättsom ställföreträdare för A.C.P., om att den tjeckiska domen skulle förklaras verkställbar i Sverige.

Z.P. bestred, som han fick förstås, ansökan samt anförde att den ifrågavarande domen är felaktig och att hans rättigheter inte tillvaratagits.

Hovrättenanförde i beslutden 27 april 2009: Skäl.Haag-konventionen om erkännande och verkställighet av avgöranden angående underhållsskyldighet gäller i förhållande till Tjeckien. Hovrätten finner att domen uppfyller kraven för att verkställas här i landet, se lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet. Vad Z.P. har anfört till stöd för sitt bestridande utgör inte skäl att vägra verkställighet av avgörandet. A.C.P:s ansökan ska därför bifallas. Genom beslutet biföll hovrätten ansökan.

Z.P. yrkade som han fick förstås, att HD skulle lämna ansökningen utan bifall.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD avslår överklagandet.