NJA 2010 not 15

G.C. mot I.C. angående erkännande och verkställighet av utländsk dom.

15. (Ö 4975-08) G.C. mot I.C. angående erkännande och verkställighet av utländsk dom.

G.C. ansökte i Svea hovrätt om att en av domstolen i 6:e distriktet i Bukarest, Rumänien den 16 december 1999 meddelad dom på bl.a. äktenskapsskillnad, vårdnad och underhåll skulle i dessa delar erkännas och verkställas i Sverige.

I.C. uppgav att hon inte hade någon invändning mot G.C:s begäran men att hon ville göra hovrätten uppmärksam på att det vid Borås tingsrätt pågick ett mål som rörde bl.a. vårdnaden om parternas gemensamma barn.

I beslut den 4 november 2008 anförde hovrätten. Skäl. Ett beslut om äktenskapsskillnad som har meddelats i en annan stat ska gälla här i landet, om det med hänsyn till makes medborgarskap eller hemvist eller annan anknytning förelåg skälig anledning att talan prövades i den staten (3 kap. 7 § lagen [1904:26 s. 1] om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap).

De handlingar som har getts in visar att kraven för att domen, såvitt den avser äktenskapsskillnad, ska gälla även i Sverige får anses uppfyllda. G.C:s ansökan i denna del ska därför bifallas.

Vad sedan gäller de delar av domen som avser vårdnad och underhåll konstaterar hovrätten att ansökningen i dessa delar inte kan upptas till prövning enligt Bryssel II-förordningen. Detta följer av att Bryssel II-förordningen enligt övergångsbestämmelserna i artikel 64 inte kan tillämpas på en dom som meddelats i Rumänien redan år 1999. Inte heller i övrigt finns det – vare sig genom lagstiftning, internationella konventioner eller bilaterala avtal – någon laglig möjlighet för hovrätten att förklara dessa delar av den rumänska domen gällande och verkställbar i Sverige (jfr rättsfallen NJA 1974 s. 629 och NJA 2004 N 57). G.C:s ansökan med avseende på erkännande och verkställighet av domen vad avser vårdnad och underhåll kan därför inte bifallas.

Avgörande . Hovrätten förklarar – enligt 3 kap. 7 § 1 st. lagen (1904:26 s. 1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap – att en av domstolen i 6:e distriktet i Bukarest, Rumänien, den 16 december 1999 meddelad dom, ska i vad den gäller äktenskapsskillnad mellan G.C. och I.C., gälla här i riket.

Hovrätten avslår G.C:s ansökan i övriga delar.

G.C. yrkade att HD skulle bifalla ansökningen om erkännande och verkställighet i dess helhet. HD, beslut på förslag av föredraganden. Skäl. Det som G.C. har åberopat här för

anleder inte HD att göra någon annan bedömning än den hovrätten gjort.

Avgörande. HD avslår överklagandet.