NJA 2010 not 38

Överklagande av C.M.L. angående ersättning till offentlig försvarare.

38. (Ö 4927-09) Överklagande av C.M.L. angående ersättning till offentlig försvarare.

C.M.L. yrkade att HD skulle tillerkänna honom ytterligare ersättning med 19 320 kr för arbete som offentlig försvarare i ett mål i Svea hovrätt.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl.

1. C.M.L. förordnades som offentlig försvarare i ett brottmål. Tingsrätten ogillade åtalet och åklagaren överklagade domen. Hovrätten satte ut målet till huvudförhandling att äga rum under tiden den 14 september–den 15 oktober 2009. C.M.L. kallades till samtliga rättegångsdagar. Sedan åklagaren återkallat sitt överklagande skrev hovrätten av målet såvitt avsåg C.M.L:s huvudman. C.M.L. yrkade ersättning för tidsspillan motsvarande en tredjedel av den planerade förhandlingstiden. Hovrätten har i beslut den 8 oktober 2009 funnit att C.M.L:s ersättningsanspråk i den delen inte kunde bifallas.

2. En offentlig försvarare – – – Se N 37 – – – punkterna 10, 11 och 15.)

6.

6. Av utredningen i C.M.L:s fall framgår att hovrättens huvudförhandling var planerad att pågå under nio dagar med deltagande av C.M.L. under hela denna tid. Förhandlingen ställdes in tre arbetsdagar före planerad förhandlingsstart. Han bör därför tillerkännas ersättning för omställningstid under en vecka.

7.

7. C.M.L. har yrkat ersättning motsvarande 14 timmars arbete. I detta ingår enligt vad han anfört ca sex timmar avseende förhandlingstid och ca tolv timmar för förberedelsearbete, med avdrag för att han kunnat fylla den dag under omställningsveckan som skulle ha tagits i anspråk för huvudförhandlingen med annat arbete under uppskattningsvis fyra timmar. Tolv timmar får godtas som en rimlig tidsåtgång för förberedelsearbete och ersättning bör därmed bestämmas utifrån att 14 timmar inte kunnat tas i anspråk för andra uppdrag.

8.

8. Ersättning ska alltså lämnas för motsvarande 14 timmars arbete.

Avgörande. HD ändrar hovrättens beslut om ersättning och tillerkänner C.M.L. för försvaret i hovrätten ytterligare ersättning av allmänna medel för arbete med 19 320 kr, varav 3 864 kr avser mervärdesskatt. Denna kostnad ska stanna på staten.