NJA 2010 not 58

A.D.L. mot F.L. angående inhibition.

Den 6:e. 58. (Ö 5475-10) A.D.L. mot F.L. angående inhibition.

Den 11 oktober 2010 meddelade Attunda tingsrätt dom i mål om vårdnad m.m. mellan A.D.L. och F.L. Tingsrätten beslutade att anförtro vårdnaden åt A.D.L. och förordnade att detta skulle gälla även för tiden intill dess lagakraftägande dom förelåg eller annat bestämdes.

Efter överklagande av F.L. beslutade Svea hovrätt den 12 november 2010 att meddela prövningstillstånd. Hovrätten beslutade vidare om inhibition av tingsrättens dom i fråga om vårdnaden samt förordnade interimistiskt att vårdnaden skulle vara gemensam och att barnen skulle vara stadigvarande boende hos A.D.L.

A.D.L. överklagade beslutet om inhibition och yrkade att tingsrättens dom skulle gälla i avvaktan på hovrättens prövning.

HD: Beslut. Enligt 20 kap. 12 § 3 st. FB får hovrättens beslut i frågor som avses i 11 § aldrig överklagas. Med frågor som regleras i 11 § avses bl.a. interimistiska beslut om vårdnad, boende och umgänge.

Hovrätten har beslutat vad som ska gälla i fråga om vårdnaden för tiden till dess att frågan avgjorts genom dom eller ett beslut som vunnit laga kraft. Beslutet om inhibition av tingsrättens beslut har därför ingen självständig betydelse och A.D.L. kan inte anses ha något befogat intresse av att kunna överklaga det beslutet.

Vad hovrätten interimistiskt har beslutat i fråga om vårdnaden omfattas av överklagandeförbudet i 20 kap. 12 § 3 st. FB.

Överklagandet ska mot bakgrund av det anförda avvisas.

HD avvisar A.D.L:s överklagande.