NJA 2011 not 13

T.R. mot Trafikförsäkringsföreningen angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om hinder mot verkställighet.

Den 13:e. 13. (Ö 732-10) T.R. mot Trafikförsäkringsföreningen angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om hinder mot verkställighet.

Trafikförsäkringsföreningen ansökte den 24 augusti 2009 hos Kronofogdemyndigheten om verkställighet mot T.R. för utfående av fordran i enlighet med ett utslag meddelat av Kronofogdemyndigheten den 29 oktober 2004. Kronofogdemyndigheten beslutade den 22 oktober 2009 att lämna T.R:s invändning om att fordran preskriberats utan bifall.

T.R. överklagade beslutet i Örebro tingsrätt och yrkade att tingsrätten skulle fastställa att hinder mot verkställighet förelåg på grund av preskription. Hon ifrågasatte krävda belopp samt varför hon krävdes på betalning för samma bil hos både föreningen och Intrum Justitia. Hon ansåg att ifrågavarande krav rörde en tjänst eftersom Trafikförsäkringsföreningen inte är en myndighet eller sysslar med myndighetsutövning och att preskriptionstiden därför borde vara tre år.

Kronofogdemyndigheten vidhöll att fordran inte hade preskriberats eftersom fordran avseende trafikförsäkringsavgift enligt gällande rättspraxis anses vara en sådan fordran som löper med en preskriptionstid om tio år.

Tingsrätten lämnade i beslut den 28 december 2009 T.R:s överklagande utan bifall.

Sedan T.R. överklagat beslutet i Göta hovrätt meddelade hovrätten i beslut den 27 januari 2010 inte prövningstillstånd.

T.R. ansågs ha yrkat att HD skulle meddela tillstånd till ärendets prövning i hovrätten.

Trafikförsäkringsföreningen bestred att det fanns skäl att meddela prövningstillstånd i hovrätten.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Sedan Trafikförsäkringsföreningen ansökt om verkställighet av ett av Kronofogdemyndigheten meddelat utslag avseende trafikförsäkringsavgifter m.m. har T.R. invänt att Trafikförsäkringsföreningens fordran är preskriberad enligt 2 § 2 st. preskriptionslagen (1981:130). Kronofogdemyndigheten och tingsrätten har gjort bedömningen att fordran inte är preskriberad. Hovrätten har inte meddelat prövningstillstånd.

Frågan om den treåriga preskriptionstiden som enligt 2 § 2 st. preskriptionslagen gäller för konsumentfordringar kan tillämpas på en fordran med trafikförsäkringsavgiftens särpräglade karaktär har inte behandlats av lagstiftaren. Vägledande praxis från HD saknas. Det är därför av vikt för ledning av rättstillämpningen att frågan prövas av högre rätt. Tillstånd till ärendets prövning i hovrätten bör därför meddelas.

Avgörande. Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till ärendets prövning i hovrätten.