NJA 2011 not 18

Z.K. mot B.K. och I.K. angående verkställighet av utländska domar angående underhållsskyldighet.

Den 9:e. 18. (Ö 2674-10) Z.K. mot B.K. och I.K. angående verkställighet av utländska domar angående underhållsskyldighet.

Genom en dom av distriktsrätten i Olesnic, Polen, den 17 september 1999 samt en dom av regiondomstolen i Wroclaw den 13 maj 2004 ålades Z.K. att betala underhållsbidrag till sina söner B.K. och I.K. Domarna har vunnit laga kraft och är verkställbara i Polen.

B.K. och I.K. ansökte i Svea hovrätt om att domarna skulle förklaras verkställbara i Sverige.

Z.K. bestred ansökningen och anförde i huvudsak följande. Barnens mor har vägrat att ta emot underhållsbidraget för sönernas räkning samt att uppge kontonummer dit underhållet kunde betalas in. Han har vänt sig till domstol i Polen för att få till stånd deposition av löpande och förfallna underhållsbidrag. Till följd av att de deponerade underhållsbidragen inte har lyfts har han ansökt om annullering av underhållsskyldigheten gentemot sönerna. Betalning av löpande underhållsbidrag har därför inte något existensberättigande.

Hovrätten, som fann att domarna uppfyller kraven för att få verkställas här i landet, biföll i beslut den 21 april 2010 B.K:s och I.K:s ansökan.

Z.K. yrkade, som det fick förstås, att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall.

HD, beslut på förslag av föredraganden. Skäl. Det som Z.K. har anfört föranleder inte HD att göra någon annan bedömning än den som hovrätten har gjort.

Avgörande. HD avslår överklagandet.