NJA 2011 not 19

E.F. mot P.G. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

19. (Ö 87-11) E.F. mot P.G. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

P.G. ansökte i Svea hovrätt om att ett avgörande den 8 juni 1994 från the Family Court of the State of New York, USA, i mål nr P-28101/93, i vilket E.F. förpliktades att betala underhållsbidrag för honom, skulle förklaras verkställbart i Sverige.

E.F. lämnades tillfälle att yttra sig över ansökan men hördes inte av.

Hovrätten, som fann att avgörandet uppfyller de krav för att få verkställas här i landet som följer av lagen (1975:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet, biföll i beslut den 7 december 2010 P.G:s ansökan.

E.F. yrkade i första hand att HD skulle undanröja hovrättens beslut och återförvisa målet till hovrätten för prövning. I andra hand yrkade han att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall eller i vart fall jämka beslutet om underhåll.

HD, beslut på förslag av föredraganden. Skäl.

1.

1. E.F. har som grund för sitt yrkande om undanröjande och återförvisning anfört att han inte haft möjlighet att ta del av handlingarna i målet och gå i svaromål. Av utredningen framgår dock att han har fått tillfälle att yttra sig över ansökningen innan hovrätten fattade sitt beslut på sätt som föreskrivs i 10 § lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet. Skäl för undanröjande och återförvisning saknas därför.

2.

2. Som grund för sitt yrkande om att ansökningen om verkställighet ska lämnas utan bifall har E.F. anfört att han inte känt till målet om underhåll och att han inte fått bemöta yrkandet om underhåll vid den amerikanska domstolen. Han har som grund för yrkandet om jämkning gjort gällande att hans ekonomiska förhållanden är sådana att det finns skäl för jämkning.

3.

3. Enligt 2 § lagen om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet gäller avgörandet av the Family Court of the State of New York den 8 juni 1994 även här i riket. Svensk domstol kan i princip inte ompröva den amerikanska domstolens rättstillämpning. Verkställighet av domen här i Sverige kan dock vägras om någon i lagens 4 § angiven omständighet föreligger. En sådan omständighet är att svaranden inte har delgetts stämning enligt föreskrifterna i den stat där avgörandet har meddelats, så att han med hänsyn till omständigheterna har haft tillräcklig tid för att svara i saken.

4.

4. Av avgörandet från the Family Court of the State of New York framgår att E.F. har blivit delgiven stämning i målet. I målet har också getts in en underrättelse benämnd ”Statement of Proper Notice” om att domstolens avgörande har delgetts E.F. på ett korrekt sätt. Förhållandena kan med hänsyn till det nu anförda inte anses vara sådana att verkställighet av avgörandet kan vägras enligt 4 § ovan nämnda lag. Vad E.F. i övrigt anfört föranleder inte heller någon annan bedömning än den som hovrätten har gjort.

5.

5. Med hänsyn till nu angivna omständigheter och då det inte heller i övrigt föreligger hinder mot verkställighet ska avgörandet från domstolen i New York förklaras verkställbart i Sverige i enlighet med hovrättens beslut. Överklagandet ska därför avslås.

Avgörande. HD avslår överklagandet.