NJA 2011 not 20

R.M. mot A.M., J.M. och P.M. angående verkställighet av utländska avgöranden angående underhållsbidrag.

20. (Ö 3120-10) R.M. mot A.M., J.M. och P.M. angående verkställighet av utländska avgöranden angående underhållsbidrag.

Genom beslut av Distriktsdomstolen i Poznan, Polen, den 11 juni 2008 förpliktades R.M. att till A.M. betala visst underhållsbidrag, både till henne och till parternas gemensamma barn, P.M. och J.M., för tiden intill dess lagakraftvunnen dom förelåg i målet. Beslutet har vunnit laga kraft och är verkställbart i Polen.

Genom dom av samma domstol den 29 oktober 2008 förpliktades R.M. att till A.M. betala visst underhållsbidrag, både till henne och till parternas gemensamma barn, jämte rättegångskostnader. Domen har vunnit laga kraft och är verkställbar i Polen.

A.M., P.M. och J.M. ansökte i Svea hovrätt om att beslutet samt domen, såvitt avser underhållsbidrag och rättegångskostnader, skulle förklaras vara verkställbara i Sverige.

R.M. bereddes tillfälle att yttra sig. Något yttrande kom inte in till hovrätten. Hovrätten, som fann att beslutet och domen uppfyller kraven för att få verkställas här i landet, förklarade i beslut den 22 juni 2010 att de aktuella avgörandena får verkställas i Sverige.

R.M. yrkade, som det fick förstås, att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall eller att beloppen avseende underhållsbidrag skulle sättas ned.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Enligt 2 § lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet gäller avgörandena från Distriktsdomstolen i Poznan den 11 juni 2008 och den 29 oktober 2008 även här i riket. Svensk domstol kan som princip inte ompröva den polska domstolens rättstillämpning. Verkställighet av avgöranden här i Sverige kan dock vägras om någon i lagens 4 § angiven omständighet föreligger. Det som R.M. har anfört utgör inga sådana omständigheter och föranleder därför inte HD att göra någon annan bedömning än den som hovrätten har gjort. Överklagandet ska därför avslås.

Avgörande. HD avslår överklagandet.