NJA 2011 not 5

Överklagande av N.Ä. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om skuldsanering.

Den 23:e. 5. (Ö 5131-08) Överklagande av N.Ä. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om skuldsanering.

N.Ä. ansökte den 27 mars 2008 hos Kronofogdemyndigheten om skuldsanering. I beslut den 23 juni 2008 anförde Kronofogdemyndigheten bl.a. Skäl. Enligt 4 § skuldsaneringslagen får skuldsanering beviljas gäldenär som är fysisk person under vissa förutsättningar. För det första ska gäldenären vara på obestånd och så skuldsatt att han inte kan antas ha förmåga att betala sina skulder inom en överskådlig tid (kvalificerad insolvens). För det andra krävs att det är skäligt att skuldsanering beviljas med hänsyn till gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden (allmän skälighet). Vid skälighetsprövningen ska göras en helhetsbedömning och vissa omständigheter ska särskilt beaktas. De omständigheter som särskilt ska beaktas är skuldernas ålder, omständigheterna vid skuldernas tillkomst, de ansträngningar gäldenären har gjort för att fullgöra sina förpliktelser och det sätt på vilket gäldenären har medverkat under handläggningen av ärendet om skuldsanering.

Av skuldsaneringslagens förarbeten framgår att ett brottsligt förflutet, särskilt när det rör sig om svår eller omfattande brottslighet, utgör en omständighet som – inom ramen för den allmänna skälighetsbedömningen – starkt talar mot att bevilja skuldsanering och att tillämpningen bör vara restriktiv.

Kronofogdemyndighetens bedömning. Av utredningen har framkommit att N.Ä. så sent som år 2006 dömdes för mycket allvarliga brott. Då brotten ligger så nära i tiden och då det rör sig om mycket allvarlig brottslighet, anser Kronofogdemyndigheten det inte skäligt att i nuläget bevilja en skuldsanering. Kronofogdemyndigheten avslår därför N.Ä:s ansökan om skuldsanering.

Detta beslut utgör inte hinder mot att på nytt ansöka om skuldsanering.

N.Ä. överklagade beslutet i Örebro tingsrätt och yrkade att tingsrätten skulle bevilja hennes ansökan om skuldsanering. Till utveckling av talan anförde hon i huvudsak följande. En skuldsanering i dagsläget skulle underlätta hennes återanpassning i samhället efter avtjänat straff. Hon uppbär en inkomst om 1 320 kr per månad. Hon har i dagsläget inte några utgifter och har med denna inkomst möjlighet att göra en avbetalningsplan.

Tingsrätten, som delade Kronofogdemyndighetens bedömning att det mot bakgrund av den mycket allvarliga brottslighet som N.Ä. gjort sig skyldig till inte är skäligt att bevilja henne skuldsanering, lämnade i beslut den 1 oktober 2008 hennes överklagande utan bifall.

Sedan N.Ä. överklagat tingsrättens beslut i Göta hovrätt meddelade hovrätten i beslut den 20 november 2008 inte prövningstillstånd. Tingsrättens avgörande stod därför fast.

N.Ä. yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten.

HD, beslut. Skäl. Ansökningen om skuldsanering gjordes för ca tre år sedan. Förhållandena kan i olika hänseenden gestalta sig annorlunda nu än när ansökningen gjordes. Det finns i sammanhanget anledning att peka på att Kronofogdemyndigheten i det överklagade beslutet underströk att bedömningen gjordes på grundval av situationen sådan den då framstod.

En prövning med utgångspunkt i dagens situation görs lämpligare av Kronofogdemyndigheten än i hovrätten. Att tingsrättens beslut vinner laga kraft om N.Ä:s överklagande avslås begränsar inte hennes möjlighet att efter en ny ansökan få en sådan prövning.

Beslut. HD avslår överklagandet.