NJA 2012 not 15

A.J. mot åklagaren angående häktning i ärende angående utlämning.

Den 15:e. 15. (Ö 1930-12) A.J. mot åklagaren angående häktning i ärende angående utlämning.

Åklagaren vid internationella åklagarkammaren yrkade vid Nyköpings tingsrätt att A.J. skulle häktas. Som grund för yrkandet anfördes bl.a. Enligt begäran om utlämning som inkom den 17 april 2012 från Schweiz är A.J. dömd till fem års fängelse i Schweiz för grovt narkotikabrott och penningtvätt och har rymt från fängelset där. Något absolut hinder mot utlämning har inte framkommit. A.J. har ingen anknytning till Sverige och har fru och barn i Belgien. Det är inte tillräckligt med mindre ingripande åtgärder som reseförbud och anmälningsskyldighet. Den fortsatta utredningen kommer att göras av polisen i Nyköping.

A.J. bestred häktningsyrkandet och häktningsgrunden och anförde bl.a. Han släpptes från fängelset den 8 september 2011 och fick i samband därmed tillbaka alla sina tillhörigheter från de schweiziska myndigheterna. Han fick skriva på en handling som angav att han skulle lämna Schweiz och att han inte fick återkomma på 10 år. A.J. har hälsoproblem och opererades i Belgien när han kom tillbaka från Schweiz och skulle göra ett återbesök hos läkare för ytterligare operation. Han har möjlighet att bo hos en kvinna i Eskilstuna i väntan på att detta ärende utreds och är villig att underkasta sig anmälningsskyldighet. Han tillägger att han ifrågasätter riktigheten av den schweiziska domen samt att han riskerar att mista livet om han tvingas återvända till Schweiz på grund av förhållandena i fängelset där.

Tingsrätten anförde i beslut den 20 april 2012. A.J. är i Schweiz dömd för grovt narkotikabrott till fängelse 5 år. Det framgår inte att domen är uppenbart oriktig. Schweiz har begärt att han ska utlämnas för fortsatt verkställighet av återstående fängelsestraff (2 år 2 månader och 24 dagar).

Det finns risk för att A.J. avviker eller på annat sätt undandrar sig straff.

Skälen för häktning uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för A.J. eller något annat motstående intresse. En mindre ingripande tvångsåtgärd bedöms inte tillräcklig.

På grund härav förklarar tingsrätten A.J. häktad.

A.J. överklagade häktningsbeslutet.

HD:s beslut. HD fastställer tingsrättens beslut.