NJA 2013 not 18

P.-M.P. mot Riksåklagaren angående grovt bokföringsbrott m.m.

Den 10:e. 18. (B 4946-12) P.-M.P. mot Riksåklagaren angående grovt bokföringsbrott m.m.

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömde den 8 oktober 2012 P.-M.P. för grovt bokföringsbrott (åtalspunkt 1) och grovt skattebrott (åtalspunkterna 2 och 3) till fängelse i ett år och tre månader samt meddelade honom näringsförbud under tre år räknat från det att beslutet vinner laga kraft.

Sedan P.-M.P. hade yrkat att HD skulle avvisa åklagarens talan meddelade HD den 19 mars 2013 prövningstillstånd i den frågan och förklarade att denna skulle avgöras av domstolen i dess helhet. Samtidigt förklarades frågan om prövningstillstånd rörande målet i övrigt vilande.

HD avvisade i beslut den 11 juni 2013 åtalet mot P.-M.P. för grovt skattebrott under åtalspunkten 3. I övriga delar avslog HD yrkandet om avvisning (NJA 2013 s. 502).

P.-M.P. yrkade att HD skulle frikänna honom från ansvar eller i allt fall utdöma en icke frihetsberövande påföljd, alternativt sätta ned det av hovrätten utmätta fängelsestraffet, samt undanröja beslutet om näringsförbud.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl. Det har inte framkommit skäl att meddela prövningstillstånd i frågan om P.-M.P. har gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott under åtalspunkten 1 och grovt skattebrott under åtalspunkten 2.

Med hänsyn till att åtalet mot P.-M.P. till en del har avvisats ska frågan om påföljd prövas. Det finns också skäl att pröva frågan om näringsförbud. Prövningstillstånd ska därför meddelas i dessa delar.

Frågorna om påföljd och näringsförbud bör lämpligen i första hand prövas av hovrätten.

Domslut

Domslut. HD meddelar prövningstillstånd i frågorna om påföljd och näringsförbud.

HD finner inte skäl att meddela prövningstillstånd i övrigt i de delar som har förklarats vilande genom HD:s beslut i målet den 19 mars 2013. Hovrättens dom i dessa delar står därmed fast.

HD undanröjer hovrättens dom i fråga om påföljd och näringsförbud för gärningarna i åtalspunkterna 1 och 2 samt visar målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning.