NJA 2013 not 20

E.G.Z. mot Riksåklagaren angående vårdslös skatteuppgift.

Den 19:e. 20. (B 5702-12) E.G.Z. mot Riksåklagaren angående vårdslös skatteuppgift.

Hovrätten för Västra Sverige dömde den 22 november 2012 E.G.Z. för vårdslös skatteuppgift enligt 5 § skattebrottslagen (1971:69) till villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten ansåg det vara visat att hon i sin självdeklaration för taxeringsåret 2006 av grov oaktsamhet hade lämnat oriktig uppgift. Enligt hovrätten hade hon uppgett för låg inkomst och därmed gett upphov till fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

Åtalet mot E.G.Z., som i första hand avsåg ansvar för grovt skattebrott, väcktes den 23 juni 2010. Dessförinnan hade Skatteverket i omprövningsbeslut den 4 mars 2009 beslutat att påföra henne skattetillägg på grund av att hon i sin självdeklaration för taxeringsåret 2006 lämnat samma oriktiga uppgift.

E.G.Z. yrkade att HD skulle undanröja hovrättens dom och avvisa åklagarens talan. Som grund anförde hon att beslutet om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet mot henne. I andra hand yrkade hon att hon ska frikännas från ansvar.

Riksåklagaren anförde att hovrättens dom bör undanröjas och åtalet mot E.G.Z. avvisas.

HD , dom på förslag av föredraganden: Domskäl .

1.

1. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3.

3. Åtalet mot E.G.Z. och den fällande domen för vårdslös skatteuppgift bygger på att hon har lämnat oriktig uppgift av betydelse för sin inkomstbeskattning taxeringsåret 2006. Samma oriktiga uppgift har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av henne. Eftersom beslutet fattades innan åtalet väcktes föreligger hinder mot att pröva åklagarens talan.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åklagarens talan mot E.G.Z. avvisas.

Domslut

Domslut. HD undanröjer hovrättens dom och avvisar åklagarens talan.