NJA 2013 not 21

S.L., C.L. och B.O. mot Riksåklagaren angående skattebrott.

Den 25:e. 21. (B 4854-12) S.L., C.L. och B.O. mot Riksåklagaren angående skattebrott.

Svea hovrätt dömde genom deldom den 2 oktober 2012 S.L., C.L. och B.O. för skattebrott enligt 2 § skattebrottslagen (1971:69) till villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten ansåg det bevisat att de i sina inkomstdeklarationer för taxeringsåret 2005 uppsåtligen hade lämnat oriktig uppgift. Enligt hovrätten hade de uppgett för låg inkomst och därigenom gett upphov till fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

Åtalet mot S.L., C.L. och B.O. väcktes den 22 december 2008. Dessförinnan hade Skatteverket i omprövningsbeslut den 14 november 2006 beslutat att påföra dem skattetillägg på grund av att de i sina inkomstdeklarationer för taxeringsåret 2005 hade lämnat samma oriktiga uppgift.

S.L., C.L. och B.O. yrkade att HD ska undanröja hovrättens dom och avvisa åklagarens talan. Som grund anförde de att besluten om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet mot dem. B.O. yrkade i andra hand strafflindring.

Riksåklagaren anförde att hovrättens dom bör undanröjas och åtalet mot S.L., C.L. och B.O. avvisas.

HD , dom på förslag av föredraganden: Domskäl .

1.

1. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3.

3. Åtalet mot S.L., C.L. och B.O. och den fällande domen för skattebrott bygger på att de har lämnat oriktig uppgift av betydelse för inkomstbeskattningen för taxeringsåret 2005. Samma oriktiga uppgift har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av dem. Det föreligger hinder mot att pröva åklagarens talan om skattebrott, eftersom besluten om skattetillägg fattades innan åtalet väcktes.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åtalet mot S.L., C.L. och B.O. avvisas.

Domslut

Domslut . HD undanröjer hovrättens deldom samt avvisar åklagarens talan mot S.L., C.L. och B.O.