NJA 2013 not 22

B.W. mot Riksåklagaren angående bokföringsbrott m.m.

Den 25:e. 22. (B 1689-13) B.W. mot Riksåklagaren angående bokföringsbrott m.m.

Hovrätten för Västra Sverige dömde den 4 mars 2013 B.W. för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll samt för skattebrott till villkorlig dom med samhällstjänst. I fråga om skattebrott (åtalspunkterna 2 och 3) ansåg hovrätten det vara visat att han i enskild näringsverksamhet för år 2008 uppsåtligen hade underlåtit att deklarera inkomst av näringsverksamhet och redovisa utgående mervärdesskatt, vilket hade inneburit fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

Åtalet mot B.W. väcktes den 7 mars 2012. Dessförinnan hade Skatteverket i omprövningsbeslut den 10 juni 2010 beslutat att påföra honom skattetillägg på grund av skönstaxering, innefattande rättelse av oriktig uppgift, avseende inkomst av näringsverksamhet och mervärdesskatt för år 2008.

B.W. yrkade att HD skulle avvisa åklagarens talan i fråga om skattebrott på den grunden att beslutet om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet mot honom i den delen. Han yrkade också att åtalet för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll skulle ogillas samt att påföljden under alla förhållanden skulle mildras.

Riksåklagaren anförde att hovrättens dom bör undanröjas såvitt avser skattebrott enligt åtalspunkterna 2 och 3 samt att åtalet mot B.W. skulle avvisas i den delen. Målet i övrigt bör återförvisas till hovrätten för ny prövning i fråga om påföljd.

HD meddelade prövningstillstånd i fråga om avvisning av åtalet för skattebrott enligt åtalspunkterna 2 och 3 och om påföljd.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl.

1.

1. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3.

3. Åtalet mot B.W. och den fällande domen avseende skattebrott bygger på att han har underlåtit att redovisa utgående mervärdesskatt och att deklarera inkomster av näringsverksamhet och att han därmed har lämnat oriktiga uppgifter av betydelse för beskattningen för år 2008. Samma oriktiga uppgifter har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av honom.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åtalet mot B.W. enligt åtalspunkterna 2 och 3 avvisas.

5.

5. Påföljden för B.W:s kvarstående brottslighet ska prövas av hovrätten.

Domslut

Domslut. HD undanröjer hovrättens dom i de delar som hovrätten har prövat åtalet för skattebrott under åtalspunkterna 2 och 3 och avvisar åtalet i dessa delar.

HD undanröjer hovrättens dom i fråga om påföljd samt visar målet i den delen åter till hovrätten för fortsatt handläggning.