NJA 2013 not 24

J.S. mot Riksåklagaren angående grovt bokföringsbrott m.m.

Den 27:e. 24. (B 1422-13) J.S. mot Riksåklagaren angående grovt bokföringsbrott m.m.

Svea hovrätt dömde den 18 februari 2013 J.S. för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och skattebrott till fängelse i tio månader samt meddelade honom näringsförbud under en tid av fem år. I fråga om skattebrott ansåg hovrätten det vara visat att J.S. uppsåtligen hade lämnat oriktig uppgift i sin inkomstdeklaration avseende inkomståret 2008 genom att inte redovisa inkomst av tjänst från Kauks Åkeri AB, vilket inneburit fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

Åtalet mot J.S. väcktes den 14 februari 2011. Dessförinnan hade Skatteverket i omprövningsbeslut den 18 december 2009 beslutat att påföra honom skattetillägg på grund av att han i sin inkomstdeklaration för taxeringsåret 2009 hade lämnat oriktig uppgift. Den oriktiga uppgiften bestod i att han inte hade redovisat någon inkomst av tjänst från Kauks Åkeri AB.

J.S. yrkade att HD skulle avvisa åklagarens talan i dess helhet på den grunden att beslut om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet mot honom. Han yrkade i andra hand att åtalet skulle ogillas och beslutet om näringsförbud upphävas samt under alla förhållanden att påföljden skulle mildras.

Riksåklagaren anförde att hovrättens dom borde undanröjas såvitt avser skattebrott enligt åtalspunkt 3 och åtalet mot J.S. avvisas i den delen. Målet i övrigt borde återförvisas för ny prövning i fråga om påföljd.

HD meddelade prövningstillstånd i fråga om avvisning av åtalet för skattebrott enligt åtalspunkt 3 samt om påföljd och näringsförbud.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl.

1.

1. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3.

3. Åtalet mot J.S. och den fällande domen avseende skattebrott bygger på att han har underlåtit att redovisa inkomster från Kauks Åkeri AB och därmed lämnat oriktiga uppgifter av betydelse för inkomstbeskattningen taxeringsåret 2009. Samma oriktiga uppgifter har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av honom. Det föreligger hinder mot att pröva åklagarens talan om skattebrott, eftersom beslutet om skattetillägg fattades innan åtalet väcktes.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åtalet mot J.S. för skattebrott enligt åtalspunkt 3 avvisas.

5.

5. Påföljden för J.S:s kvarstående brottslighet ska prövas av hovrätten. Det finns också skäl för att hovrätten ska pröva frågan om näringsförbud.

Domslut

Domslut. HD undanröjer hovrättens dom i den del som hovrätten har prövat åtalet för skattebrott under åtalspunkten 3 och avvisar åtalet i den delen.

HD undanröjer hovrättens dom i fråga om påföljd och näringsförbud samt visar i dessa delar målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning.