NJA 2013 not 25

L.N.S. och M.N.S. mot Riksåklagaren angående grovt skattebrott m.m.

Den 1:a. 25. (B 37-13) L.N.S. och M.N.S. mot Riksåklagaren angående grovt skattebrott m.m.

Hovrätten för Västra Sverige dömde den 28 november 2012 L.N.S. och M.N.S. för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till fängelse i tio månader. De meddelades också näringsförbud under en tid av tre år från det att beslutet hade vunnit laga kraft. Såvitt gäller grovt skattebrott fann hovrätten det bevisat bl.a. att L.N.S. och M.N.S. i sina respektive inkomstdeklarationer för taxeringsåret 2009 uppsåtligen och i samråd hade lämnat oriktiga uppgifter genom att inte redovisa inkomster av tjänst och därigenom hade gett upphov till fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

Åtalet mot L.N.S. och M.N.S. väcktes den 22 november 2010. Dessförinnan hade Skatteverket i omprövningsbeslut den 14 april samma år tagit ut skattetillägg av dem på grund av att de hade lämnat oriktig uppgift i sina respektive inkomstdeklarationer för taxeringsåren 2007–2009. De oriktiga uppgifterna bestod i att L.N.S. och M.N.S. inte hade redovisat inkomster av tjänst.

L.N.S. och M.N.S. yrkade i HD att åklagarens talan mot dem skulle avvisas i sin helhet på den grunden att besluten om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet. I andra hand yrkade de att åtalet skulle ogillas. I vart fall skulle påföljden lindras.

Riksåklagaren anförde att hovrättens dom bör undanröjas och åtalet avvisas såvitt avser grovt skattebrott, i den del som gäller oriktiga uppgifter i L.N.S:s och M.N.S:s egna inkomstdeklarationer. Riksåklagaren anförde vidare att målet i övrigt borde återförvisas till hovrätten för ny prövning i fråga om påföljd.

HD meddelade prövningstillstånd i fråga om avvisning av åtalet för grovt skattebrott, såvitt avser påståendet att L.N.S. och M.N.S. har lämnat oriktig uppgift i sina inkomstdeklarationer för taxeringsåret 2009, samt om påföljd och näringsförbud.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl.

1–2. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3.

3. Åtalet och den fällande domen avseende skattebrott bygger bl.a. på att L.N.S. och M.N.S. har underlåtit att redovisa inkomster av tjänst och därmed lämnat oriktiga uppgifter av betydelse för inkomstbeskattningen taxeringsåret 2009. Dessa oriktiga uppgifter har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av dem. Det föreligger hinder mot att pröva åklagarens talan om skattebrott i dessa delar, eftersom besluten om skattetillägg fattades innan åtalet väcktes.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åtalen mot L.N.S. och M.N.S. för grovt skattebrott avvisas, såvitt avser oriktiga uppgifter i deras inkomstdeklarationer för taxeringsåret 2009.

5.

5. Påföljden för L.N.S:s och M.N.S:s kvarstående brottslighet ska prövas av hovrätten. Det finns också skäl att möjliggöra en prövning av de beslut om näringsförbud som har meddelats dem.

Domslut

Domslut. HD undanröjer hovrättens dom i de delar som hovrätten har prövat åtalen för grovt skattebrott under åtalspunkten 1, såvitt avser påståendet att L.N.S. och M.N.S. har lämnat oriktig uppgift i inkomstdeklarationerna för taxeringsåret 2009, och avvisar åtalen i dessa delar.

HD undanröjer hovrättens dom mot L.N.S. och M.N.S i fråga om påföljd och näringsförbud samt visar målet i de delarna åter till hovrätten för fortsatt handläggning.