NJA 2013 not 27

J.-C.H. mot Riksåklagaren angående grovt skattebrott m.m.

Den 25:e. 27. (B 514-13) J.-C.H. mot Riksåklagaren angående grovt skattebrott m.m.

Svea hovrätt dömde den 19 december 2012 J.-C.H. för bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll, skattebrott och grovt skattebrott till fängelse i två år. Han meddelades även näringsförbud under en tid av fem år. Såvitt gäller grovt skattebrott fann hovrätten det bevisat att J.-C.H. uppsåtligen hade lämnat oriktig uppgift i inkomstdeklarationen för taxeringsåret 2008 genom att inte uppge inkomst om 16 500 000 kr från en försäljning av aktierna i EU IT Trading AB (åtalspunkt 5). Vidare fann hovrätten det bevisat att han hade lämnat oriktiga uppgifter i inkomstdeklarationerna för taxeringsåren 2006 och 2007 genom att inte uppge inkomster av tjänst (motsvarande falska fakturor till EU IT Trading AB från Stockholms idrottsgymnasium och Bioworld International KB) med 945 000 kr respektive 2 230 000 kr (åtalspunkt 6). Handlandet hade enligt hovrätten gett upphov till fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

Åtalet mot J.-C.H. väcktes den 14 maj 2009. Dessförinnan hade Skatteverket i omprövningsbeslut den 10 mars samma år tagit ut skattetillägg av honom på grund av oriktiga uppgifter i hans inkomstdeklarationer för taxeringsåren 2006–2008. De oriktiga uppgifterna bestod i att J.-C.H. inte hade redovisat inkomster av tjänst i form av lön om sammanlagt 3 175 000 kr motsvarande falska fakturor, samt av tjänst och kapital i form av avyttring av aktier om sammanlagt 16 500 000 kr. Det framgår av omprövningsbeslutet att aktieförsäljningen skedde den 1 juli 2007 och avsåg aktierna i EU IT Trading AB.

J.-C.H. yrkade i HD att åtalet mot honom för grovt skattebrott enligt åtalspunkterna 5 och 6 skulle avvisas på den grunden att besluten om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet i de delarna. Han yrkade i andra hand att åtalet i samma del och yrkandet om näringsförbud skulle ogillas samt i allt fall att påföljden skulle lindras.

Riksåklagaren anförde att hovrättens dom bör undanröjas och åtalet för grovt skattebrott enligt åtalspunkterna 5 och 6 avvisas. Riksåklagaren anförde vidare att målet i ej avvisade delar borde återförvisas till hovrätten för ny prövning i fråga om påföljd.

HD har meddelat prövningstillstånd i fråga om avvisning av åtalet för grovt skattebrott enligt åtalspunkterna 5 och 6 samt om påföljd och näringsförbud.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl

.

1.

1. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3. Åtalet och den fällande domen avseende grovt skattebrott bygger på att

J.-C.H. har lämnat oriktiga uppgifter beträffande sina inkomster av tjänst och kapital av betydelse för inkomstbeskattningen taxeringsåren 2006–2008. Dessa oriktiga uppgifter har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av honom. Det föreligger hinder mot att pröva åklagarens talan om skattebrott i dessa delar, eftersom besluten om skattetillägg fattades innan åtalet väcktes.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åtalet mot J.-C.H. för grovt skattebrott enligt åtalspunkterna 5 och 6 avvisas.

5.

5. Frågan om påföljd för J.-C.H:s kvarstående brottslighet ska prövas av hovrätten. Det finns också skäl att möjliggöra en prövning av det beslut om näringsförbud som har meddelats honom.

Domslut

Domslut. HD undanröjer hovrättens dom mot J.-C.H. i den del som hovrätten har prövat åtalet för grovt skattebrott enligt åtalspunkterna 5 och 6 samt avvisar åtalet i den delen.

HD undanröjer hovrättens dom mot J.-C.H. i fråga om påföljd och näringsförbud samt visar målet i de delarna åter till hovrätten för fortsatt handläggning.