NJA 2013 not 30

P.E. mot Riksåklagaren angående medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Den 31:a. 30. (B 5535-11) P.E. mot Riksåklagaren angående medhjälp till grovt bokföringsbrott.

P.E. dömdes den 5 augusti av Stockholms tingsrätt för medhjälp till grovt bokföringsbrott till fängelse två år.

Domen överklagades till Svea hovrätt som den 11 november 2011 fastställde tingsrättens dom.

P.E. yrkade i första hand att HD skulle lämna åtalen utan bifall. I andra hand yrkade han att HD skulle bestämma påföljden till en icke frihetsberövande sådan samt, i sista hand, att fängelsestraffets längd sattes ned.

Riksåklagaren medgav P.E:s ändringsyrkande.

HD, dom på förslag av föredraganden: Domskäl. P.E. dömdes av underrätterna för medhjälp till grovt bokföringsbrott. De bokföringsbrott som hans medhjälp hänförde sig till bestod i underlåtenhet att bokföra vissa penningtransaktioner. Medverkansgärningarna bestod i att P.E. hade främjat medtilltalades grova bokföringsbrott genom att via växlingskontor hämta ut vissa belopp och lämna över pengarna till annan.

Det åklagaren har lagt P.E. till last i föreliggande fall är att han tagit ut kontanter och lämnat över pengarna till annan. Detta handlande, som utgör den affärshändelse som ska bokföras, kan inte vara ett främjande av ett bokföringsbrott (se NJA 2012 s. 826 p. 30). P.E. ska därför frikännas från ansvar för medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Domslut

Domslut. Med ändring av hovrättens dom frikänner HD P.E. från ansvar för medhjälp till bokföringsbrott och upphäver skyldigheten att betala avgift enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond.