NJA 2013 not 5

S.B. mot Riksåklagaren m.fl. angående avvisande av överklagande.

Den 7:e. 5. (Ö 3891-12) S.B. mot Riksåklagaren m.fl. angående avvisande av överklagande.

Svea hovrätt

S.B. överklagade i Svea hovrätt en dom genom vilken Solna tingsrätt dömt honom för bl.a. grov stöld. Hovrätten avvisade i beslut den 21 augusti 2012 överklagandet eftersom någon fullmakt från S.B:s ombud inte hade kommit in inom -föreskriven tid.

S.B. yrkade att HD skulle undanröja hovrättens avvisningsbeslut och återförvisa målet till hovrätten för fortsatt handläggning.

Riksåklagaren medgav ändring.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Solna tingsrätt dömde den 15 maj 2012 S.B. för grov stöld och narkotikabrott, ringa brott, till fängelse nio månader. I en skrift som kom in till Solna tingsrätt den 4 juni 2012 överklagade advokaten B.T. som var förordnad som offentlig försvarare för S.B., domen till Svea hovrätt utan att fullmakt gavs in. I överklagandet yrkades att åtalet för grov stöld och måls-ägandenas skadeståndsanspråk skulle lämnas utan bifall.

Hovrätten förelade B.T. genom e-post den 28 juni 2012 att komp-lettera överklagandet med fullmakt. Föreläggandet innehöll en upplysning om att överklagandet annars kunde komma att avvisas. B.T. bekräftade genom e-post samma dag att han tagit emot föreläggandet. Någon fullmakt kom inte in till hovrätten inom den i föreläggandet angivna fristen, som löpte ut den 14 augusti 2012. Hovrätten beslutade den 21 augusti 2012 att avvisa överklagandet med hänvisning till att B.T. inte hade följt föreläggan-det om fullmakt.

I HD har B.T. förklarat att han inom den föreskrivna tiden har skickat en fullmakt med post till hovrätten. Det finns inte anledning att ifrågasätta den uppgiften. Hovrättens avvisningsbeslut bör därför undan-röjas och målet visas åter till hovrätten för fortsatt behandling.

Avgörande. HD undanröjer hovrättens avvisningsbeslut och visar målet åter till hovrätten för fortsatt behandling.