NJA 2013 not 9

F.H. mot M.H. angående erkännande av avgörande om äktenskapsskillnad.

Den 5:e. 9. (Ö 2475-12) F.H. mot M.H. angående erkännande av avgörande om äktenskapsskillnad.

M.H. ansökte i Svea hovrätt om att ett i Bangladesh meddelat beslut om äktenskapsskillnad mellan honom och F.H. skulle erkännas här i riket.

F.H. bestred yrkandet.

Hovrätten anförde i beslut den 23 april 2012 bl.a. Oenighet råder om vilket förfarande som enligt bengalisk rätt krävs för att en äktenskapsskillnad ska anses giltig och båda parter har åberopat viss utredning om innehållet i bengalisk rätt i detta avseende. Klart är emellertid att den islamiska domaren, quasin, har bedömt att skilsmässan uppfyllt samtliga kriterier som ställs enligt bengalisk rätt för att kunna registreras.

F.H. har gjort gällande att det är vanligt med förfalskningar, korruption och mutor i Bangladesh men har inte genom den av henne åberopade bevisningen visat att några oegentligheter skulle ha förekommit i förevarande fall. Det får därför anses utrett att ett formellt riktigt beslut om skilsmässa har fattats i Bangladesh. Det har varit fråga om en sådan avgiven förklaring, som på ett betryggande sätt registrerats i form av ett officiellt dokument, att beslutet går att pröva enligt 3 kap. 8 § lagen (1904:26 s. 1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap. Med anledning av parternas anknytning till Bangladesh fanns skälig anledning att frågan prövades där. Förutsättningar finns därför att bifalla ansökan om erkännande här i riket.

Genom beslutet förklarade hovrätten det i Bangladesh meddelade beslutet om äktenskapsskillnad mellan M.H. och F.H. verkställbart här i riket.

F.H. yrkade att HD skulle lämna ansökningen om erkännande utan bifall.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Det som F.H. har åberopat här föranleder inte HD att göra någon annan bedömning än den hovrätten gjort.

Avgörande. HD avslår överklagandet.