NJA 2014 not 17

Kronofogdemyndigheten mot P.T. angående förordnande av konkursförvaltare.

Den 18:e. 17. (Ö 4110-14) Kronofogdemyndigheten mot P.T. angående förordnande av konkursförvaltare.

Kronofogdemyndigheten yrkade att HD skulle entlediga P.T. från uppdraget som förvaltare i Sjöstrand & Wastesson Bageri AB:s konkurs.

P.T. motsatte sig yrkandet.

HD, beslut i huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden. Skäl.

Bakgrund

1.

1. Under tiden den 6–21 maj 2014 var P.T. företagsrekonstruktör i Sjöstrand och Wastesson Bageri Aktiebolag. Bolaget ansökte den 17 juni 2014 om att försättas i konkurs och föreslog att P.T. skulle utses till förvaltare. Tillsynsmyndigheten motsatte sig förslaget med hänvisning till att P.T:s tidigare uppdrag som rekonstruktör medförde att han var jävig.

2.

2. Tingsrätten utsåg P.T. till förvaltare. Hovrätten har avslagit tillsynsmyndighetens överklagande.

Bestämmelser om jäv

Se referat 78 nr 3 och 5.

Allmänt om jävsbedömningen avseende den som har varit företagsrekonstruktör

Se referat 78 nr 6–14.

Bedömningen i detta fall

14.

14. P.T. var rekonstruktör i Sjöstrand och Wastesson Bageri AB under drygt två veckor. Bolaget försattes i konkurs några veckor efter det att rekonstruktionen avslutades. P.T. har utfört begränsat arbete som rekonstruktör. Han har inte lämnat några anvisningar eller råd. Arbetet har främst bestått i att han har hanterat frågor om lönegaranti och accepterat bolagets betalning för två leveranser av råvaror på grund av nya beställningar. Det finns såvitt har framkommit inte några utestående frågor som kan medföra att P.T. skulle behöva ägna sig åt granskning av egna åtgärder. Han har överlämnat till rätten att bedöma skäligheten av arvode- och kostnader för det arbete han utfört som rekonstruktör.

15.

15. Mot bakgrund av det anförda kan P.T. inte på grund av jäv anses ha varit förhindrad att åta sig uppdraget som förvaltare. Hovrättens beslut ska därför fastställas.

Avgörande. HD fastställer hovrättens beslut.