Prop. 2022/23:138

En gemensam laddningsstandard för viss radioutrustning

Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Stockholm den 31 augusti 2023

Ulf Kristersson

Erik Slottner (Finansdepartementet)

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen lämnas förslag till en ändring i radioutrustningslagen (2016:392) som innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör. Hit hör kravet att om en ekonomisk aktör erbjuder konsumenter och andra slutanvändare att förvärva radioutrustning tillsammans med en laddningsenhet ska den ekonomiska aktören även erbjuda möjligheten att förvärva utrustningen utan laddningsenhet. Ändringen är en följd av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2380 av den 23 november 2022 om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 28 december 2023.

1. Förslag till riksdagsbeslut

Regeringens förslag:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392).

2. Förslag till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392)

Härigenom föreskrivs1 att 7 § radioutrustningslagen (2016:392) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

7 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller

1. registrering av utrustning,

2. teknisk dokumentation,

3. bedömning av överensstämmelse,

4. EU-försäkran om överensstämmelse,

5. märkning av utrustning,

6. skadeförebyggande arbete, och

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information.

6. skadeförebyggande arbete,

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information, och

8. tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör.

Denna lag träder i kraft den 28 december 2023.

1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU av den 16 april 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG, i lydelsen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2380.

3. Ärendet och dess beredning

Den 23 november 2022 antog Europaparlamentet och rådet direktiv (EU) 2022/2380 om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning, bilaga 1. Med anledning av direktivet har promemorian En gemensam laddningsstandard för viss radioutrustning tagits fram inom Finansdepartementet. En sammanfattning av promemorian finns i bilaga 2. Promemorians lagförslag finns i bilaga 3. Promemorian har remissbehandlats. En förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 4. Remissvaren finns tillgängliga i Finansdepartementet (Fi2023/0126).

I denna proposition behandlas promemorians lagförslag.

Lagrådet

Regeringen beslutade den 8 juni 2023 att inhämta Lagrådets yttrande över lagförslaget i bilaga 5. Lagrådets yttrande finns i bilaga 6. Regeringen har följt Lagrådets förslag. Lagrådets synpunkter behandlas i avsnitt 5 och i författningskommentaren. I förhållande till lagrådsremissen har dessutom vissa mindre språkliga ändringar gjorts.

Hänvisningar till S3

4. Ändringar i radioutrustningsdirektivet

4.1. Bakgrund

Den 16 april 2014 antog Europaparlamentet och rådet direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG (radioutrustningsdirektivet). Syftet med direktivet är att upprätta en rättslig ram för att tillhandahålla och ta i bruk radioutrustning i EU. Radioutrustning definieras i direktivet som elektriska eller elektroniska produkter som avsiktligt avger eller tar emot radiovågor för radiokommunikation eller radiobestämning och elektriska eller elektroniska produkter som måste kompletteras med ett tillbehör, t.ex. en antenn, för att avsiktligt avge eller ta emot radiovågor för radiokommunikation eller radiobestämning.

Radioutrustningsdirektivet innehåller centrala bestämmelser om att radioutrustning ska uppfylla väsentliga krav när det gäller hälsa och säkerhet, elektromagnetisk kompatibilitet och undvikande av skadlig störning. Det finns även bestämmelser som reglerar skyldigheter för de olika ekonomiska aktörerna, dvs. tillverkare, tillverkarens representant, importör och distributör. Vidare finns detaljerade bestämmelser om förfarandet för bedömning av överensstämmelse med de väsentliga kraven, om upprättande av EU-försäkran, om CE-märkning och om upprättande av teknisk dokumentation och om provning av radioutrustning. Dessutom innehåller direktivet bestämmelser om marknadskontroll och kontroll av utrustning som förs in i unionen och om förfaranden för att hantera radioutrustning som utgör en risk på nationell nivå m.m.

Radioutrustningsdirektivet har genomförts i svensk rätt genom radioutrustningslagen (2016:392). Lagen har utformats som en ramlag där de mer grundläggande bestämmelserna om villkoren för att släppa ut och tillhandahålla radioutrustning på marknaden och de ekonomiska aktörernas roller, liksom bestämmelserna om marknadskontroll, genomförts i lag. När det gäller de närmare kraven på radioutrustning och skyldigheterna för ekonomiska aktörer att vidta åtgärder med avseende på radioutrustning meddelas dessa i föreskrifter av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.

4.2. Ändringsdirektivet

Den 23 november 2022 antog Europaparlamentet och rådet direktiv (EU) 2022/2380 om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning (ändringsdirektivet).

Ändringsdirektivet utgör en fortsättning på det arbete som pågått sedan 2009 på unionsnivå för att begränsa fragmenteringen av antalet laddningslösningar för mobiltelefoner och liknande radioutrustning. Även om de frivilliga initiativ som tagits har medfört en minskning av antalet olika laddningslösningar på marknaden uppfyller dessa initiativ inte helt unionens politiska mål att säkerställa konsumenters bekvämlighet, minska det elektroniska avfallet och undvika en fragmentering av marknaden för laddningsenheter.

Ändringsdirektivet innebär att artiklarna 3, 10, 12, 13, 17, 40, 43, 44 och 47 i radioutrustningsdirektivet ändras. Det införs också en ny artikel 3a i radioutrustningsdirektivet. Den huvudsakliga innebörden av ändringarna i artikel 3 är att det införs ett krav på en gemensam standard för laddningsdon för vissa typer eller klasser av radioutrustning i form av USB typ C samt ett gemensamt kommunikationsprotokoll. I artikel 3a.1 införs det ett krav på att en ekonomisk aktör som erbjuder konsumenter eller andra slutanvändare att förvärva radioutrustning tillsammans med en laddningsenhet även ska erbjuda konsumenter och andra slutanvändare att förvärva radioutrustningen utan en laddningsenhet. Vidare stärks informationsskyldigheten för de ekonomiska aktörerna som tillhandahåller sådan radioutrustning i form av en skyldighet att informera om huruvida en laddningsenhet ingår tillsammans med radioutrustningen samt om radioutrustningens laddningskapacitet (artiklarna 3a.2, 10.8, 12.4 och 13.2). Tillverkarna av radioutrustningen ska även visa att radioutrustningen har utrustats med det laddningsgränssnitt och kommunikationsprotokoll som nu införs (artikel 17). Marknadskontrollmyndigheten får mandat att kontrollera att de nya förändringarna följs (artiklar 40 och 43). Ändringarna i artiklarna 44 och 47 gäller för kommissionen och behöver inte genomföras i svensk rätt.

De föreskrifter som behövs för att genomföra ändringarna i artiklarna 3, 3a.2, 10, 12, 13 och 17 bör beslutas av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer med stöd av de bemyndiganden som redan finns i radioutrustningslagen och radioutrustningsförordningen (2016:394). När det gäller artikel 40 och 43 finns det i befintlig svensk reglering möjlighet

för marknadskontrollmyndigheten att följa upp krav som tillkommer inom ramen för radioutrustningsdirektivet.

5. Skyldigheter för ekonomiska aktörer

Regeringens förslag: Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör.

Promemorians förslag överensstämmer i huvudsak med regeringens.

Promemorian föreslår en annan språklig utformning av lagtexten.

Remissinstanserna: En majoritet av de remissinstanser som yttrar sig tillstyrker förslaget eller har inget att invända mot detta.

Skälen för regeringens förslag: Genom ändringsdirektivet införs en ny artikel 3a i radioutrustningsdirektivet. Artikel 3a.1 innebär en ny skyldighet för de ekonomiska aktörerna. Om en ekonomisk aktör erbjuder konsumenter och andra slutanvändare att förvärva vissa kategorier eller klasser av radioutrustning tillsammans med en laddningsenhet, ska dessa också erbjuda möjligheten att förvärva radioutrustningen utan en laddningsenhet. Syftet är att säkerställa att konsumenter och andra slutanvändare inte tvingas köpa en ny laddningsenhet vid varje köp av exempelvis en ny mobiltelefon eller liknande radioutrustning.

I 7 § radioutrustningslagen anges att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning. Bemyndigandet i bestämmelsen omfattar inte den skyldighet som anges i artikel 3a.1. Det behöver därmed göras ett tillägg i 7 § radioutrustningslagen som innebär att denna skyldighet kan genomföras i svensk rätt.

Lagrådet anser att bemyndigandet bör utformas så att det blir tydligt vad som avses och att det därmed inte riskerar att bli för omfattande. Lagrådet föreslår därför att bemyndigandet ska ta sikte på att det handlar om ett tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör. Regeringen delar

Lagrådets bedömning och föreslår därför att tillägget i 7 § radioutrustningslagen utformas på så sätt att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör.

Hänvisningar till S5

6. Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringens förslag: Den föreslagna ändringen ska träda i kraft den 28 december 2023.

Regeringens bedömning: Det finns inte behov av några övergångsbestämmelser.

Promemorians förslag och bedömning överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna: En majoritet av de remissinstanser som yttrar sig tillstyrker förslaget och bedömningen eller har inget att invända mot dessa.

Svensk Handel menar att företagen behöver tid för att anpassa sig till de nya kraven och att de produkter som redan är satta på marknaden behöver, under en övergångsperiod, undantas de nya kraven.

Skälen för regeringens förslag och bedömning: Enligt artikel 2 i ändringsdirektivet ska medlemsstaterna senast den 28 december 2023 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa ändringsdirektivet. Förslaget bör därför träda i kraft vid denna tidpunkt.

Svensk Handel menar att företagen behöver tid för att anpassa sig till de nya kraven och att de produkter som finns på marknaden behöver, under en övergångstid, undantas kraven. Regeringen har förståelse för att nya krav avseende radioutrustning också kräver tid för anpassning. I ändringsdirektivet anges i artikel 2 att de nya kraven ska gälla fr.o.m. den 28 december 2024 och när det gäller bärbara datorer fr.o.m. den 28 april 2026. Regeringen anser att de ekonomiska aktörerna genom denna övergångsperiod ges tillräckligt med tid för att göra nödvändiga anpassningar.

Mot den bakgrunden bedömer regeringen att det inte finns behov av några övergångsbestämmelser.

7. Konsekvenser

Konsekvenser för användarna

Förslaget innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör. Med hänsyn till att förslaget alltså innebär ett utökat bemyndigande att meddela föreskrifter är effekterna för användarna av förslaget begränsade. Det kan dock antas att de nya kraven i sin helhet kommer att leda till förenklingar och ökad bekvämlighet för konsumenter och andra slutanvändare. Det beror på att konsumenterna nu endast kommer att behöva förhålla sig till en standard för laddningsdon.

Konsekvenser för de ekonomiska aktörerna

Regelrådet anser att förslagets påverkan på berörda företag, inklusive särskilda hänsyn till små företag vid reglernas utformning, endast redovisas delvis och översiktligt samt att det saknas en beskrivning av hur den svenska marknaden ser ut för berörda företag.

Förslaget innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör. Med hänsyn till att förslaget alltså innebär ett utökat bemyndigande att meddela föreskrifter är effekterna för berörda företag av förslaget begränsade. Vilka de närmare konsekvenserna blir för svenska företag påverkas av vilka föreskrifter som framöver kommer att meddelas. Det kan dock antas att införandet av en gemensam standard för radioutrustningens laddningsdon initialt kan komma att medföra en viss ökning av kostnader för, i första hand, tillverkare av radioutrustning som inte har USB typ C som standard för dess laddningdon. Den omständigheten att vissa klasser eller kategorier av radioutrustning ska tillhandahållas även utan någon laddningsenhet kan tänkas medföra ökade kostnader för tillverkarna, särskilt i de fall nya förpackningar och förpackningsmetoder behöver tas fram. Utöver tillverkarna har även importörerna och distributörerna av radioutrustning nya skyldigheter att förhålla sig till i form av bl.a. utökade informationskrav. Eftersom radioutrustningsdirektivet redan ställer krav på grundläggande information om t.ex. säkerhet och tilltänkt användningsområde för radioutrustning får de ytterligare administrativa kostnaderna som eventuellt kan uppstå anses vara av begränsad omfattning och av engångskaraktär. Regelrådet anser att beskrivningen av konsekvenserna brister avseende redovisning av eventuellt behov av särskilda informationsinsatser. Enligt artikel 2 i ändringsdirektivet ska medlemsstaterna senast den 28 december 2023 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa direktivet. De nya kraven ska dock gälla fr.o.m. den 28 december 2024 och när det gäller bärbara datorer fr.o.m. den 28 april 2026. Några ytterligare informationsinsatser bedöms inte vara nödvändiga.

Effekter för miljön

Förslaget innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör. Med hänsyn härtill är bedömningen att effekterna för miljön är begränsade. Det kan däremot antas att de nya kraven i sin helhet kan få effekter för miljön. Europaparlamentet uppskattar att 11 000 ton elektriskt avfall skapas av slängda och oanvända laddare varje år i EU. Genom att införa en gemensam standard för laddningsdon och möjligheten att förvärva radioutrustning utan laddningsenhet kan det antas att de konsumenter och andra slutanvändare som redan har en laddningsenhet väljer radioutrustning utan en laddningsenhet när de

köper nytt. Det minskar mängden laddningsenheter som produceras vilket minskar utvinningen av råvaror och sammankopplade koldioxidutsläpp. Genom den gemensamma standarden på laddningsdon kan en och samma laddningsenhet användas för att ladda flera olika typer av radioutrustning, vilket minskar antalet laddningslösningar på marknaden och därigenom behovet av flera olika laddningsenheter och i förlängningen det elektroniska avfallet.

Offentligfinansiella effekter

Förslaget bedöms inte leda till några offentligfinansiella effekter.

Konsekvenser för myndigheter och domstolar

Förslaget innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör. Post- och telestyrelsen (PTS) är för närvarande den myndighet som utfärdar föreskrifter i fråga om radioutrustning och tanken är att utse PTS till den myndighet som även i det här fallet får meddela föreskrifter. Det innebär att PTS i viss mån kommer att få ökade kostnader för att ta fram nya föreskrifter och ett utökat tillsynsområde. De ökade kostnaderna för PTS bedöms rymmas inom PTS befintliga ekonomiska ramar.

Förslaget bedöms inte påverka antalet mål i de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Övriga konsekvenser

Förslaget bedöms inte påverka den kommunala självstyrelsen, brottsligheten, det brottsförebyggande arbetet, jämställdheten mellan män och kvinnor, sysselsättningen och den offentliga servicen i olika delar av landet eller möjligheten att nå de integrationspolitiska målen.

8. Författningskommentar

Förslaget till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392)

7 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller

1. registrering av utrustning,

2. teknisk dokumentation,

3. bedömning av överensstämmelse,

4. EU-försäkran om överensstämmelse,

5. märkning av utrustning,

6. skadeförebyggande arbete,

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information, och

8. tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör.

I paragrafen bemyndigas regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning.

Ändringen innebär att en ny åttonde punkt läggs till i paragrafen. Med stöd av denna blir det möjligt att meddela föreskrifter om att radioutrustning ska tillhandahållas med eller utan tillbehör. Hit hör kravet att om en ekonomisk aktör tillhandahåller radioutrustning tillsammans med en laddningsenhet ska den ekonomiska aktören även tillhandahålla radioutrustningen utan laddningsenhet. Ändringen i paragrafen genomför artikel 3a.1 i radioutrustningsdirektivet enligt artikel 1.2 i ändringsdirektivet.

Den nya åttonde punkten har utformats i enlighet med Lagrådets förslag. Övervägandena finns i avsnitt 5.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2380 av den 23 november 2022 om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning

12

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

L 315/30

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

DIREKTIV

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2022/2380

av den 23 november 2022

om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

tillhandahållande på marknaden av radioutrustning

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (

1

),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (

2

), och

av följande skäl:

(1)

Ett av syftena med Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU (

3

) är att säkerställa en välfungerande inre

marknad. Enligt artikel 3.3 a i det direktivet är ett av de väsentliga krav som radioutrustning måste uppfylla att den

samverkar med tillbehör, i synnerhet gemensamma laddare. I direktiv 2014/53/EU anges i detta sammanhang att

driftskompatibilitet mellan radioutrustning och tillbehör såsom laddare förenklar användningen av radioutrustning

och minskar onödigt avfall och onödiga kostnader och att det är nödvändigt att utveckla en gemensam laddare för

särskilda kategorier eller klasser av radioutrustning, framför allt för konsumenter och andra slutanvändare.

(2)

Sedan 2009 har ansträngningar gjorts på unionsnivå för att begränsa fragmenteringen av marknaden för laddnings­

gränssnitt för mobiltelefoner och liknande radioutrustning. Även om de frivilliga initiativ som tagits nyligen har

medfört en ökad enhetlighet mellan laddningsenheter, som är den externa strömförsörjningsdelen av laddare, och

en minskning av antalet olika laddningslösningar på marknaden uppfyller dessa initiativ inte helt unionens politiska

mål att säkerställa konsumenternas bekvämlighet, minska det elektroniska avfallet och undvika en fragmentering av

marknaden för laddningsenheter.

(3)

Unionen har åtagit sig att främja en effektiv resursanvändning genom att gå över till en ren, cirkulär ekonomi genom

sådana initiativ som Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/19/EU (

4

) och mer nyligen genom införandet av

den europeiska gröna given, som fastställs av kommissionen i dess meddelande av den 11 december 2019. Det här

direktivet syftar till att minska mängden elektroniskt avfall som genereras vid försäljning av radioutrustning och

minska utvinningen av råvaror och koldioxidutsläppen från produktion, transport och bortskaffande av laddare,

och därigenom främja en cirkulär ekonomi.

(1) EUT C 152, 6.4.2022, s. 82.

(2) Europaparlamentets ståndpunkt av den 4 oktober 2022 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 24 oktober 2022.

(3) Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU av den 16 april 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG (EUT L 153, 22.5.2014, s. 62).

(4) Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/19/EU av den 4 juli 2012 om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och

elektronisk utrustning (WEEE) (EUT L 197, 24.7.2012, s. 38).

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/31

(4)

I kommissionens handlingsplan för den cirkulära ekonomin som fastställs i dess meddelande av den 11 mars 2020,

presenteras initiativ för produkternas hela livscykel med inriktning på deras utformning, främjande av processer för

den cirkulära ekonomin, främjande av hållbar konsumtion och som syftar till att säkerställa att de resurser som

används bevaras i unionens ekonomi så länge som möjligt.

(5)

Kommissionen slutförde en konsekvensbedömning som visade att den inre marknaden inte utnyttjar sin fulla

potential eftersom den fortsatta fragmenteringen av marknaden för laddningsgränssnitt och kommunikations­

protokoll för laddning av mobiltelefoner och annan liknande radioutrustning leder till bristande bekvämlighet för

konsumenterna och en ökning av elektroniskt avfall.

(6)

Driftskompatibilitet mellan radioutrustning och tillbehör, såsom laddare, hämmas eftersom det finns olika

laddningsgränssnitt för vissa kategorier eller klasser av radioutrustning som använder trådbunden laddning, såsom

handhållna mobiltelefoner, datorplattor, digitalkameror, hörlurar eller headset, handhållna videospelskonsoler,

bärbara högtalare, läsplattor, tangentbord, datormöss, bärbara navigeringssystem, öronsnäckor och bärbara datorer.

Dessutom finns det flera typer av kommunikationsprotokoll för snabb laddning för vilka en miniminivå för

prestanda inte alltid garanteras. Till följd av detta krävs unionsåtgärder för att främja en gemensam grad av

driftskompatibilitet och tillhandahållande av information till konsumenter och andra slutanvändare om

radioutrustningens laddningsegenskaper. Det är därför nödvändigt att i direktiv 2014/53/EU införa lämpliga krav

avseende kommunikationsprotokoll för laddning, laddningsgränssnitt dvs. laddningsdon, för vissa kategorier eller

klasser av radioutrustning, samt avseende den information som ska lämnas till konsumenter och andra

slutanvändare om laddningsegenskaperna hos dessa kategorier eller klasser av radioutrustning, såsom information

om den minimala och maximala effekt som krävs för att ladda radioutrustningen. Den minimala effekten bör

uttrycka summan av den effekt som krävs för att hålla radioutrustningen i drift och den effekt som krävs för att

batteriet ska börja ladda. Den maximala effekten bör uttrycka summan av den effekt som krävs för att hålla

radioutrustningen i drift och den effekt som krävs för att uppnå högsta laddningshastighet.

(7)

Avsaknaden av harmonisering av laddningsgränssnitten och kommunikationsprotokollen för laddning kan leda till

betydande skillnader mellan medlemsstaternas lagar och andra författningar eller praxis när det gäller driftskompa­

tibilitet mellan mobiltelefoner och liknande kategorier eller klasser av radioutrustning och deras laddningsenheter,

och när det gäller tillhandahållandet av radioutrustning utan laddningsenheter.

(8)

Storleken på den inre marknaden för uppladdningsbara mobiltelefoner och liknande kategorier eller klasser av

radioutrustning, spridningen av olika typer av laddningsenheter för sådan radioutrustning, bristande driftskompa­

tibilitet mellan radioutrustning och laddningsenheter och den betydande gränsöverskridande handeln med dessa

produkter kräver kraftfullare lagstiftningsåtgärder på unionsnivå, snarare än på nationell nivå eller frivilliga

åtgärder, för att den inre marknaden ska fungera smidigt, samtidigt som man säkerställer konsumenternas

bekvämlighet och minskar miljöavfallet.

(9)

Det är därför nödvändigt att harmonisera laddningsgränssnitten och kommunikationsprotokollen för laddning för

specifika kategorier eller klasser av radioutrustning som laddas genom trådbunden laddning. Det är också

nödvändigt att skapa en grund för anpassning till den eventuella framtida vetenskapliga och tekniska utvecklingen

eller marknadsutvecklingen, som kommer att övervakas kontinuerligt av kommissionen. I synnerhet bör införandet

av en harmonisering av laddningsgränssnitt och kommunikationsprotokoll för laddning också beaktas i framtiden

med avseende på radioutrustning som kan laddas på något annat sätt än genom trådbunden laddning, inbegripet

laddning genom radiovågor (trådlös laddning). Dessutom bör inbegripande av ytterligare kategorier eller klasser av

radioutrustning som laddas genom trådbunden laddning systematiskt beaktas i samband med en framtida

anpassning av de harmoniserade laddningslösningarna, förutsatt att det är tekniskt möjligt att integrera de

harmoniserade laddningslösningarna inom sådana ytterligare kategorier eller klasser av radioutrustning. En sådan

harmonisering bör sträva mot målet att säkerställa konsumenternas bekvämlighet, minska miljöavfallet och undvika

en fragmentering av marknaden mellan olika laddningsgränssnitt och kommunikationsprotokoll för laddning samt

mellan initiativ på nationell nivå som kan orsaka handelshinder på den inre marknaden. Syftet med den framtida

anpassningen av harmoniseringen av laddningsgränssnitten och kommunikationsprotokollen för laddning bör vara

att fortsätta att sträva efter att uppnå dessa mål genom att säkerställa att den omfattar de lämpligaste tekniska

lösningarna för laddningsgränssnitt och kommunikationsprotokoll för laddning för alla typer av laddningssätt. De

harmoniserade laddningslösningarna bör återspegla den lämpligaste kombinationen av marknadsacceptans och

uppfyllande av målen att säkerställa konsumenternas bekvämlighet, minska miljöavfallet och undvika marknadsfrag­

mentering. Relevanta tekniska standarder som uppfyller dessa mål och som har utvecklats på europeisk eller

internationell nivå bör i första hand användas när det gäller att välja ut sådana laddningslösningar. I undantagsfall,

13

14

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

L 315/32

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

där det finns ett behov av att införa, lägga till eller ändra en befintlig teknisk specifikation i avsaknad av allmänt

tillgängliga europeiska eller internationella standarder som uppfyller dessa mål, bör kommissionen kunna fastställa

andra tekniska specifikationer, förutsatt att dessa tekniska specifikationer har utarbetats i enlighet med kriterierna

om öppenhet, samförstånd och insyn och att de uppfyller kraven på neutralitet och stabilitet enligt bilaga II till

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 (

5

). Alla berörda intressenter inom sektorer som är

representerade i kommissionens expertgrupp för radioutrustning måste involveras i processen under hela

anpassningen av harmoniserade laddningslösningarna.

(10) En sådan harmonisering skulle dock vara ofullständig om den inte kombinerades med krav avseende den

kombinerade försäljningen av radioutrustning och dess laddare och den information som tillhandahålls till

konsumenter och andra slutanvändare. En fragmentering av medlemsstaternas strategier när det gäller saluföring av

de berörda kategorierna eller klasserna av radioutrustning och deras laddningsenheter skulle hämma den gränsöver­

skridande handeln med dessa produkter, till exempel genom att ålägga ekonomiska aktörer att ompaketera sina

produkter beroende på i vilken medlemsstat produkterna ska levereras. Detta skulle i sin tur leda till ökad olägenhet

för konsumenterna och generera onödigt elektroniskt avfall, vilket skulle upphäva fördelarna med harmoniseringen

av laddningsgränssnittet och kommunikationsprotokollen för laddning. Det är därför nödvändigt att införa krav för

att säkerställa att konsumenter och andra slutanvändare inte tvingas köpa en ny laddningsenhet vid varje köp av en

ny mobiltelefon eller liknande radioutrustning. Separat försäljning av laddningsenheter respektive försäljning av

radioutrustning bör ge konsumenter och andra slutanvändare hållbara, tillgängliga, attraktiva och bekväma

valmöjligheter. Med utgångspunkt i erfarenheterna från tillämpningen av kraven, de framväxande

marknadstrenderna och den tekniska utvecklingen bör kommissionen överväga att utvidga kravet på att

tillhandahålla laddningsenheter tillsammans med radioutrustning till att även omfatta kablar och/eller att göra

separat tillhandahållande obligatoriskt i syfte att säkerställa att målen att säkerställa konsumenternas bekvämlighet

och minska miljöavfallet eftersträvas så effektivt som möjligt. För att säkerställa att sådana krav är effektiva bör

konsumenter och andra slutanvändare få nödvändig information om laddningsegenskaper när de köper en

mobiltelefon eller liknande radioutrustning. Ett särskilt piktogram skulle göra det möjligt för konsumenter och

andra slutanvändare att före köpet avgöra om en laddningsenhet ingår i radioutrustningen eller inte. Piktogrammet

ska vara synligt vid alla former av tillhandahållande, inklusive distansförsäljning.

(11) Det är tekniskt möjligt att definiera USB typ C som gemensamt laddningsdon för de relevanta kategorierna eller

klasserna av radioutrustning, särskilt eftersom de redan har kapacitet att integrera ett sådant anslutningsdon. Den

USB typ C-teknik som används globalt har antagits på internationell standardiseringsnivå och har införlivats i det

europeiska systemet av Europeiska kommittén för elektroteknisk standardisering (Cenelec) genom den europeiska

standarden EN IEC 62680–1-3:2021 ”Gränssnitt för seriebuss för datakommunikation (USB) – Del 1–3:

Gemensamma komponenter – Specifikation för kabel och anslutningsdon USB Typ C®”.

(12) USB typ C är en teknik som redan är vanlig för många kategorier eller klasser av radioutrustning eftersom den

tillhandahåller laddning och dataöverföring av hög kvalitet. Laddningsdonet för USB typ C kan, när det kombineras

med kommunikationsprotokollet för laddning med strömförsörjning via USB-port, tillhandahålla upp till 100 watts

effekt och lämnar därför stort utrymme för vidareutveckling av snabbladdningslösningar, samtidigt som marknaden

får möjlighet att erbjuda apparater med lägre kapacitet som inte behöver snabb laddning. Mobiltelefoner och

liknande radioutrustning som stöder snabbladdning kan ha integrerade funktioner för strömförsörjning via USB-

port enligt beskrivningen i europeiska standarden EN IEC 62680-1-2:2021 ”Gränssnitt för seriebuss för

datakommunikation (USB) – Del 1–2: Gemensamma komponenter – Specifikation för strömförsörjning (USB PD)”.

Specifikationerna avseende USB utvecklas kontinuerligt. USB Implementers Forum har i detta avseende utarbetat en

uppdaterad version av specifikationen för strömförsörjning via USB-port, vilken möjliggör stöd för en effekt på upp

(5) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 av den 25 oktober 2012 om europeisk standardisering och om ändring

av rådets direktiv 89/686/EEG och 93/15/EEG samt av Europaparlamentets och rådets direktiv 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG,

97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG och 2009/105/EG samt om upphävande av rådets beslut 87/95/EEG

och Europaparlamentets och rådets beslut 1673/2006/EG (EUT L 316, 14.11.2012, s. 12).

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/33

till 240 watt. Anpassningar har också gjorts av specifikationen för USB typ C, som utvidgar kraven till att omfatta

anslutningsdon och kablar så att de får stöd upp till 240 watt. Därmed kommer radioutrustning som kräver en

sådan effektnivå att kunna beaktas för uppförande på förteckningen över radioutrustning som omfattas av detta

direktiv.

(13) När det gäller laddning på annat sätt än genom trådbunden laddning kan olika lösningar utvecklas i framtiden, vilket

kan få negativa konsekvenser för driftskompatibiliteten, konsumenternas bekvämlighet och miljön. Även om det är

för tidigt att införa särskilda krav för sådana lösningar i detta skede bör kommissionen vidta åtgärder för att främja

och harmonisera sådana lösningar för att undvika en fragmentering av den inre marknaden i framtiden.

(14) Direktiv 2014/53/EU bör ändras så att den omfattar bestämmelser rörande laddningsgränssnitt och kommunika­

tionsprotokoll för laddning. De kategorier eller klasser av radioutrustning som specifikt omfattas av den nya

bestämmelsen bör anges närmare i en ny bilaga till det direktivet. Inom dessa kategorier eller klasser av

radioutrustning berörs endast radioutrustning som innehåller ett borttagbart eller inbyggt uppladdningsbart batteri.

När det gäller digitalkameror omfattar den berörda radioutrustningen alla digitala foto- och videokameror, inklusive

actionkameror. Digitalkameror som är utformade uteslutande för den audiovisuella sektorn eller för säkerhets- och

övervakningssektorn bör inte omfattas av kravet på att integrera den harmoniserade laddningslösningen. När det

gäller öronsnäckor beaktas den berörda radioutrustningen tillsammans med det särskilda laddningsetuiet, med

tanke på att öronsnäckorna på grund av sin särskilda storlek och form sällan eller aldrig är åtskilda från

laddningsetuiet. Laddningsetuiet för denna specifika typ av radioutrustning betraktas inte som en del av

laddningsenheten. När det gäller bärbara datorer omfattar den berörda radioutrustningen varje dator som är bärbar,

inbegripet bärbara datorer, små bärbara datorer, hybriddatorer samt minidatorer.

(15) Direktiv 2014/53/EU bör också ändras för att införa krav rörande tillhandahållande av vissa kategorier eller klasser

av radioutrustning utan laddningsenheter. De kategorier eller klasser av radioutrustning som berörs samt

specifikationer avseende laddningslösningarna bör anges i en ny bilaga till det direktivet.

(16) I direktiv 2014/53/EU föreskrivs vilken information som ska ingå i de bruksanvisningar som åtföljer

radioutrustningen och därför bör ytterligare informationskrav införas i den relevanta artikeln i det direktivet.

Innehållet i de nya kraven bör anges i den nya bilagan till det direktivet. Viss information bör tillhandahållas i visuell

form för alla former av tillhandahållande, inbegripet för distansförsäljning. En särskild märkning som anger

specifikationerna avseende laddningskapacitet och kompatibla laddningsenheter skulle göra det möjligt för

konsumenter och andra slutanvändare att avgöra vilken laddningsenhet som är mest lämplig för att ladda deras

radioutrustning. I syfte att tillhandahålla en användbar referens under radioutrustningens hela livscykel bör

informationen om specifikationerna avseende laddningskapacitet och de kompatibla laddningsenheterna också ingå

i de bruksanvisningar och den säkerhetsinformation som åtföljer radioutrustningen. Det bör vara möjligt att anpassa

dessa informationskrav i framtiden för att återspegla eventuella ändringar av märkningskraven, särskilt för

laddningsenheter, som kan komma att införas i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv

2009/125/EG (

6

). Dessa informationskrav bör särskilt återspegla utvecklingen av de harmoniserade laddningslös­

ningarna och bör anpassas i enlighet med detta. I detta sammanhang skulle även införandet av ett system med

färgkoder kunna övervägas.

(17) Med beaktande av att importörer och distributörer också kan tillhandahålla radioutrustning direkt till konsumenter

och andra slutanvändare bör de åläggas skyldigheter som är identiska med dem som gäller för tillverkare i fråga om

den information som ska tillhandahållas eller visas. Alla ekonomiska aktörer bör åläggas att uppfylla skyldigheten

när det gäller det piktogram som visar huruvida en laddningsenhet ingår i radioutrustningen eller inte när de

tillhandahåller radioutrustning för konsumenter och andra slutanvändare. Importörer och distributörer kan därför

(6) Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på

ekodesign för energirelaterade produkter (EUT L 285, 31.10.2009, s. 10).

15

16

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

L 315/34

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

erbjuda paket som skulle inbegripa radioutrustning och en tillhörande laddningsenhet, även när tillverkaren

tillhandahåller sådan radioutrustning utan laddningsenhet, förutsatt att importörerna och distributörerna också

erbjuder konsumenter och andra slutanvändare möjligheten att förvärva radioutrustningen utan laddningsenhet.

(18) I direktiv 2014/53/EU fastställs förfarandena för bedömning av överensstämmelse. Det bör ändras för att lägga till

hänvisningar till de nya väsentliga krav. Tillverkare bör därför kunna välja att använda förfarandet för intern

tillverkningskontroll för att visa överensstämmelse med dessa nya väsentliga krav.

(19) Direktiv 2014/53/EU bör anpassas i enlighet med detta för att säkerställa att de nationella marknadskontrollmyn­

digheterna förfogar över de förfarandemässiga medel som krävs för att säkerställa efterlevnad av de nya kraven

avseende det harmoniserade laddningsgränssnittet och kommunikationsprotokollet för laddning och tillhanda­

hållande av radioutrustning som omfattas av denna harmonisering. I synnerhet bör det införas en uttrycklig

hänvisning till bristande överensstämmelse med de väsentliga kraven, som också omfattar de nyligen införda

bestämmelserna om specifikationer avseende laddningskapacitet och kompatibla laddningsenheter. Med tanke på

att dessa nya bestämmelser är inriktade på interoperabilitet är syftet med denna uttryckliga hänvisning att undvika

olika tolkningar av huruvida det förfarande som fastställs i direktiv 2014/53/EU kan inledas även med avseende på

radioutrustning som inte utgör någon risk för människors hälsa eller säkerhet eller för andra aspekter av skydd av

allmänintresset.

(20) I direktiv 2014/53/EU fastställs fall av formell bristande överensstämmelse. Med tanke på att detta direktiv innehåller

nya krav som är tillämpliga på vissa kategorier eller klasser av radioutrustning bör direktiv 2014/53/EU ändras för

att göra det möjligt för de nationella marknadskontrollmyndigheterna att effektivt säkerställa att dessa nya krav

efterlevs.

(21) Direktiv 2014/53/EU bör även ändras för att anpassa de hänvisningar de innehåller till de nya krav som införs

genom det här direktivet.

(22) Det är nödvändigt att säkerställa en minsta gemensam driftskompatibilitet mellan radioutrustning och

laddningsenheter för sådan radioutrustning och för att hantera eventuell framtida marknadsutveckling, såsom

framväxt av nya kategorier eller klasser av radioutrustning, i förhållande till vilka en betydande fragmentering av

laddningsgränssnitten och laddningskommunikationsprotokollen sker, och eventuell utveckling av laddnings­

tekniken. Det är även nödvändigt att återspegla framtida ändringar i märkningskraven, t.ex. för externa nätaggregat

eller laddningskablar, eller övrig teknisk utveckling. Befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i

fördraget om Europeiska unionens funktionssätt bör därför delegeras till kommissionen med avseende på ändring

av kategorier eller klasser av radioutrustning och specifikationerna avseende laddningsgränssnitt och laddningskom­

munikationsprotokoll för var och en av dem och ändring av informationskraven för laddningsgränssnitt och

kommunikationsprotokoll för laddning. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under

sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå, och att dessa samråd genomförs i enlighet med principerna i det

interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning (

7

). För att säkerställa lika stor delaktighet i

förberedelsen av delegerade akter erhåller Europaparlamentet och rådet alla handlingar samtidigt som

medlemsstaternas experter, och deras experter ges systematiskt tillträde till möten i kommissionens expertgrupper

som arbetar med förberedelse av delegerade akter.

(23) Direktiv 2014/53/EU bör därför ändras i enlighet med detta.

(24) Ekonomiska aktörer bör ges tillräckligt med tid för att göra de nödvändiga anpassningarna av radioutrustning som

omfattas av detta direktiv och som de avser att släppa ut på unionsmarknaden.

(7) EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/35

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Direktiv 2014/53/EU ska ändras på följande sätt:

1. Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

a) Punkt 3 första stycket a ska ersättas med

”a) Radioutrustningen samverkar med andra tillbehör än laddningsenheterna för de kategorier eller klasser av

radioutrustning som anges i del I i bilaga Ia och som det särskilt hänvisas till i punkt 4 i denna artikel.”

b) Följande punkt ska läggas till:

”4.

Radioutrustning av de kategorier eller klasser som anges i del I i bilaga Ia ska vara konstruerad så att den

uppfyller de specifikationer avseende laddningskapacitet som anges i den bilagan för den relevanta kategorin eller

klassen av radioutrustning.

När det gäller radioutrustning som kan laddas genom trådbunden laddning ges kommissionen befogenhet att anta

delegerade akter i enlighet med artikel 44 för att ändra del I i bilaga Ia mot bakgrund av den vetenskapliga och

tekniska utvecklingen eller marknadsutvecklingen, för att säkerställa en minsta gemensam driftskompatibilitet

mellan radioutrustningen och dess laddningsenheter samt för att öka konsumenternas bekvämlighet, minska

miljöavfallet och undvika marknadsfragmentering, genom att

a) ändra, lägga till eller ta bort kategorier eller klasser av radioutrustning,

b) ändra, lägga till eller ta bort tekniska specifikationer, inklusive hänvisningar och beskrivningar, med avseende på

laddningsdon och kommunikationsprotokoll för laddning, för varje berörd kategori eller klass av

radioutrustning.

Kommissionen ska kontinuerligt bedöma marknadsutvecklingen, marknadsfragmenteringen och den tekniska

utvecklingen i syfte att identifiera kategorier eller klasser av radioutrustning som kan laddas genom trådbunden

laddning och vars införande i del I i bilaga Ia skulle leda till ökad konsumentbekvämlighet och minskat miljöavfall.

Kommissionen ska lägga fram en rapport om den bedömning som avses i tredje stycket till Europaparlamentet och

rådet, första gången senast den 28 december 2025 och därefter vart femte år, och anta delegerade akter enligt andra

stycket a i enlighet med detta.

När det gäller radioutrustning som kan laddas på andra sätt än genom trådbunden laddning ges kommissionen

befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 44 för att ändra del I i bilaga Ia mot bakgrund av den

vetenskapliga och tekniska utvecklingen eller marknadsutvecklingen, för att säkerställa en minsta gemensam

driftskompatibilitet mellan radioutrustningen och dess laddningsenheter samt för att öka konsumenternas

bekvämlighet, minska miljöavfallet och undvika marknadsfragmentering, genom att

a) införa, ändra, lägga till eller ta bort kategorier eller klasser av radioutrustning,

b) införa, ändra, lägga till eller ta bort tekniska specifikationer, inklusive hänvisningar och beskrivningar, med

avseende på laddningsgränssnitt och kommunikationsprotokoll för laddning, för varje berörd kategori eller

klass av radioutrustning.

17

18

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

L 315/36

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

Kommissionen ska, i enlighet med artikel 10.1 i förordning (EU) nr 1025/2012, och senast den 28 december 2024

begära att en eller flera europeiska standardiseringsorganisationer utarbetar harmoniserade standarder med

tekniska specifikationer för laddningsgränssnitt och kommunikationsprotokoll för laddning för radioutrustning

som kan laddas på annat sätt än genom trådbunden laddning. I enlighet med förfarandet i artikel 10.2 i förordning

(EU) nr 1025/2012 ska kommissionen samråda med den kommitté som inrättas genom artikel 45.1 i detta

direktiv. Kraven vad gäller innehållet i de begärda harmoniserade standarderna ska baseras på en bedömning, som

ska utföras av kommissionen, av statusen för trådlös laddningsteknik för radioutrustning, som särskilt ska omfatta

marknadsutveckling, marknadspenetration, marknadsfragmentering, teknisk prestanda, driftskompatibilitet,

energieffektivitet och laddningsprestanda.

När kommissionen förbereder de delegerade akter som avses i denna artikel med avseende på radioutrustning som

kan laddas genom trådbunden laddning samt med avseende på radioutrustning som kan laddas på annat sätt än

genom trådbunden laddning ska den ta hänsyn till i vilken utsträckning marknaden godtar de tekniska

specifikationer som övervägs och konsumenternas bekvämlighet ökar samt hur stor minskning av miljöavfallet

och marknadsfragmenteringen som kan förväntas till följd av sådana tekniska specifikationer. Tekniska

specifikationer som bygger på relevanta tillgängliga europeiska eller internationella standarder ska anses uppfylla

de mål som anges i föregående mening. Där sådana europeiska eller internationella standarder inte finns, eller där

kommissionen på grundval av sin tekniska bedömning fastställer att de inte uppfyller dessa mål på ett optimalt

sätt, får kommissionen fastställa andra tekniska specifikationer som bättre uppfyller dessa mål.”

2. Följande artikel ska införas:

”Artikel 3a

Möjlighet för konsumenter och andra slutanvändare att förvärva vissa kategorier eller klasser av radioutrustning utan

laddningsenhet

1. Om en ekonomisk aktör erbjuder konsumenter och andra slutanvändare att förvärva den radioutrustning som

avses i artikel 3.4 tillsammans med en laddningsenhet, ska den ekonomiska aktören även erbjuda konsumenterna

och de andra slutanvändarna möjligheten att förvärva radioutrustningen utan laddningsenhet.

2. Ekonomiska aktörer ska säkerställa att informationen om huruvida en laddningsenhet ingår i den radioutrustning

som avses i artikel 3.4 eller inte visas i en grafisk form med hjälp av ett användarvänligt och lättillgängligt piktogram

i enlighet med del III i bilaga Ia, när sådan radioutrustning tillhandahålls konsumenter och andra slutanvändare.

Piktogrammet ska vara tryckt på förpackningen eller fäst på förpackningen som ett klistermärke. När

radioutrustningen tillhandahålls konsumenter och andra slutanvändare ska piktogrammet visas på ett synligt och

lättläst sätt och, vid distansförsäljning, nära prisuppgiften.

Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 44 i syfte att ändra del III i bilaga Ia till

följd av ändringar av delarna I och II i den bilagan eller framtida ändringar i märkningskraven, eller mot bakgrund av

tekniska framsteg, genom att införa, ändra, lägga till eller ta bort grafiska eller textmässiga inslag.”

3. Artikel 10.8 ska ersättas med följande:

”8.

Tillverkarna ska säkerställa att radioutrustningen åtföljs av bruksanvisningar och säkerhetsinformation.

Bruksanvisningarna ska innehålla de uppgifter som behövs för att använda radioutrustningen på avsett sätt. I denna

information ska, i tillämpliga fall, ingå en beskrivning av tillbehör och komponenter, däribland programvara, som

möjliggör avsedd funktion hos radioutrustningen. Sådana bruksanvisningar och säkerhetsinformation liksom all

märkning ska vara tydliga och lättbegripliga.

Följande uppgifter ska också ingå i bruksanvisningarna i de fall då radioutrustning avsiktligt avger radiovågor:

a) Det eller de frekvensband där radioutrustningen arbetar.

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/37

b) Den maximala radiofrekvenseffekt som överförs inom det eller de frekvensband där radioutrustningen arbetar.

När det gäller radioutrustning som avses i artikel 3.4 ska bruksanvisningarna omfatta information om de

specifikationer som avser radioutrustnings laddningskapacitet och de kompatibla laddningsenheterna, i enlighet med

del II i bilaga Ia. När tillverkare tillhandahåller sådan radioutrustning till konsumenter och andra slutanvändare ska

informationen inte bara ingå i bruksanvisningarna, den ska också visas på en etikett, i enlighet med del IV i bilaga Ia.

Etiketten ska vara tryckt på förpackningen eller fäst på förpackningen som ett klistermärke. Om det inte finns någon

förpackning ska klistermärket med etiketten vara fäst på radioutrustningen. När radioutrustningen tillhandahålls

konsumenter och andra slutanvändare ska etiketten visas på ett synligt och lättläst sätt och, vid distansförsäljning,

nära prisuppgiften. Om radioutrustningens storlek eller beskaffenhet inte medger detta ska en etikett tryckas som ett

separat dokument som åtföljer radioutrustningen.

De bruksanvisningar och den säkerhetsinformation som avses i första, andra och tredje styckena i denna punkt ska

vara på ett språk som lätt kan förstås av konsumenter och andra slutanvändare, enligt vad som fastställts av den

berörda medlemsstaten.

Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 44 i syfte att ändra delarna II och IV i

bilaga Ia, till följd av ändringar i del I i den bilagan eller som en följd av framtida ändringar i märkningskraven, eller

mot bakgrund av tekniska framsteg, genom att införa, ändra, lägga till eller ta bort uppgifter avseende informationen

eller grafiska eller skrivna inslag, enligt vad som anges i denna artikel.”

4. I artikel 12.4 ska följande stycke läggas till:

”Importörer ska, när de tillhandahåller radioutrustning som avses i artikel 3.4 till konsumenter och andra

slutanvändare, säkerställa att

a) denna radioutrustning visar eller är försedd med en etikett i enlighet med artikel 10.8 tredje stycket,

b) etiketten visas på ett synligt och lättläst sätt och, vid distansförsäljning, nära prisuppgiften.”

5. I artikel 13.2 ska följande stycke läggas till:

”Distributörer ska, när de tillhandahåller radioutrustning som avses i artikel 3.4 för konsumenter och andra

slutanvändare, säkerställa att

a) denna radioutrustning visar eller är försedd med en etikett i enlighet med artikel 10.8 tredje stycket,

b) etiketten visas på ett synligt och lättläst sätt och, vid distansförsäljning, nära prisuppgiften.”

6. I artikel 17.2, inledningen, ska orden ”artikel 3.1” ersättas med orden ”artikel 3.1 och 3.4”.

7. Artikel 40 ska ändras på följande sätt:

a) Rubriken ska ersättas med följande:

”Förfarande på nationell nivå för att hantera radioutrustning som utgör en risk eller inte uppfyller de väsentliga

kraven”

b) Punkt 1 första stycket ska ersättas med följande:

”Om en medlemsstats marknadskontrollmyndigheter har tillräckliga skäl att anta att radioutrustning som omfattas

av detta direktiv utgör en risk för människors hälsa eller säkerhet eller andra aspekter av skydd i allmänhetens

intresse som omfattas av detta direktiv, eller inte uppfyller minst ett av de tillämpliga väsentliga krav som anges i

artikel 3, ska de göra en utvärdering av utrustningen omfattande alla relevanta krav som fastställs i detta direktiv.

De berörda ekonomiska aktörerna ska när så krävs samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna i det syftet.”

19

20

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

_____________

L 315/38

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

8. Artikel 43.1 ska ändras på följande sätt:

a) Följande led ska införas efter led f:

”fa) Det piktogram som avses i artikel 3a.2 eller den etikett som avses i artikel 10.8 har inte utformats på ett

korrekt sätt.

fb) Den etikett som avses i artikel 10.8 åtföljer inte den berörda radioutrustningen.

fc) Det piktogram eller den etikett som inte är fastsatt eller visas i enlighet med artikel 3a.2 respektive

artikel 10.8.”

b) Led h ska ersättas med följande:

”h) Den information som avses i artikel 10.8, EU-försäkran om överensstämmelse, som avses i artikel 10.9 eller

den information om restriktioner för ibruktagandet som avses i artikel 10.10 åtföljer inte radioutrustningen.”

c) Led j ska ersättas med följande:

”j) Artikel 3a.1 eller artikel 5 efterlevs inte.”

9. Artikel 44 ska ändras på följande sätt:

a) I punkt 2 ska följande mening föras in efter den första meningen:

”Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 3.4, artikel 3a.2 andra stycket och artikel 10.8 femte

stycket ska ges till kommissionen för en period på fem år från och med 27 december 2022.”

b) I punkt 3 ska första meningen ersättas med följande:

”Den delegering av befogenhet som avses i artikel 3.3 andra stycket, artikel 3.4, artikel 3a.2 andra stycket,

artikel 4.2, artikel 5.2 samt artikel 10.8 femte stycket får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet.”

c) Följande punkt ska införas:

”3a.

Innan kommissionen antar en delegerad akt ska den samråda med experter som utsetts av varje

medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre

lagstiftning (*).

(*) EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.”

d) Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5.

En delegerad akt som antas enligt artikel 3.3 andra stycket, artikel 3.4, artikel 3a.2 andra stycket, artikel 4.2,

artikel 5.2 eller artikel 10.8 femte stycket, ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har

gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av två månader från den dag då akten delgavs

Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har

underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på

Europaparlamentets eller rådets initiativ.”

10. I artikel 47 ska följande punkt läggas till:

”3.

Senast den 28 december 2026 ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om

effekterna av möjligheten att förvärva radioutrustning utan laddningsenhet och utan kabel, särskilt med avseende på

konsumenternas bekvämlighet, minskat miljöavfall, beteendeförändringar och utvecklingen av marknadspraxis.

Rapporten ska vid behov åtföljas av ett lagstiftningsförslag om ändring av detta direktiv för att införa obligatoriskt

separation av försäljning av laddningsenheter och kablar respektive försäljning av radioutrustning.”

11. Texten i bilagan till detta direktiv ska införas som bilaga Ia.

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/39

Artikel 2

1.

Medlemsstaterna ska senast den 28 december 2023 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är

nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissionen.

De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 28 december 2024 för de kategorier eller klasser av radioutrustning

som avses i del I punkterna 1.1–1.12 i bilaga Ia, och från och med den 28 april 2026 för de kategorier eller klasser av

radioutrustning som avses i del I punkt 1.13 i bilaga Ia.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan

hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.

Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar

inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 3

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 4

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Strasbourg den 23 november 2022.

På Europaparlamentets vägnar

På rådets vägnar

R. METSOLA

M. BEK

Ordförande

Ordförande

21

22

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

L 315/40

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

BILAGA

”BILAGA Ia

SPECIFIKATIONER OCH INFORMATION AVSEENDE LADDNING FÖR VISSA KATEGORIER ELLER KLASSER AV

RADIOUTRUSTNING

Del I

Specifikationer avseende laddningskapacitet

1. Kraven i punkterna 2 och 3 i denna del ska tillämpas på följande kategorier eller klasser av radioutrustning:

1.1 Handhållna mobiltelefoner.

1.2 Datorplattor.

1.3 Digitalkameror.

1.4 Hörlurar.

1.5 Headset.

1.6 Handhållna videospelskonsoler.

1.7 Bärbara högtalare.

1.8 Läsplattor.

1.9 Tangentbord.

1.10 Datormöss.

1.11 Bärbara navigeringssystem.

1.12 Öronsnäckor.

1.13 Bärbara datorer.

2. De kategorier eller klasser av radioutrustning som avses i punkt 1 i denna del ska, i den mån de kan laddas genom

trådbunden laddning,

2.1 vara utrustade med ett don av USB typ C, enligt beskrivningen i standarden EN IEC 62680-1-3:2021 ’Gränssnitt för

seriebuss för datakommunikation (USB) – Del 1–3: Gemensamma komponenter – Specifikation för kabel och

anslutningsdon USB Typ C®’, som ständigt ska vara tillgängligt och funktionsdugligt,

2.2 kunna laddas med kablar som uppfyller standarden EN IEC 62680-1-3:2021 ’Gränssnitt för seriebuss för

datakommunikation (USB) – Del 1–3: Gemensamma komponenter – Specifikation för kabel och anslutningsdon

USB Typ C®’.

3. De kategorier eller klasser av radioutrustning som avses i punkt 1 i denna del ska, i den mån de kan laddas genom

trådbunden laddning vid spänning högre än 5 V eller ström högre än 3 A eller effekt högre än 15 W,

3.1 integrera strömförsörjning via USB-port, enligt beskrivningen i standarden EN IEC 62680-1-2:2021 ’Gränssnitt för

seriebuss för datakommunikation (USB) – Del 1–2: Gemensamma komponenter – Specifikation för

strömförsörjning (USB PD)’,

3.2 säkerställa att eventuella ytterligare laddningsprotokoll möjliggör att den strömförsörjning via USB-port som avses

i punkt 3.1 fungerar fullt ut, oavsett vilken laddningsenhet som används.

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/41

Del II

Information om specifikationer avseende laddningskapacitet och kompatibla laddningsenheter

När det gäller radioutrustning som omfattas av artikel 3.4 första stycket ska följande information anges i enlighet med

kraven i artikel 10.8, och får dessutom göras tillgänglig med hjälp av QR-koder eller liknande elektroniska lösningar:

a) För alla kategorier eller klasser av radioutrustning som omfattas av de krav som anges i del I, en beskrivning av

effektkraven för de trådlösa laddningsenheter som kan användas tillsammans med radioutrustningen, inklusive den

minsta effekt som krävs för att ladda radioutrustningen och den maximala effekt som krävs för att ladda

radioutrustningen i högsta laddningshastighet uttryckt i watt genom att visa texten ’Den effekt som levereras av

laddaren måste ligga mellan minst [xx] watt och maximalt [xx] watt, vilket krävs för att ladda radioutrustningen i

högsta laddningshastighet’. Antalet watt ska uttrycka den minimala effekt som radioutrustningen kräver respektive den

maximala effekt som krävs för att radioutrustningen ska uppnå högsta laddningshastighet.

b) När det gäller radioutrustning som omfattas av de krav som fastställs i punkt 3 i del I ska en beskrivning av specifika­

tionerna avseende radioutrustningens laddningskapacitet, i den mån den kan laddas genom trådbunden laddning vid

spänning högre än 5 V eller ström högre än 3 A eller effekt högre än 15 W, inklusive en angivelse om att

radioutrustningen stöder laddningsprotokollet för strömförsörjning via USB-port genom att visa texten ’USB

PD-snabbladdning’ och en angivelse av eventuella andra laddningsprotokoll som stöds genom att deras namn visas i

textformat.

Del III

Piktogram som visar huruvida en laddningsenhet ingår i radioutrustningen

1. Piktogrammet ska ha följande format:

1.1 Om en laddningsenhet ingår i radioutrustningen:

23

24

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

L 315/42

SV

Europeiska unionens officiella tidning

7.12.2022

1.2 Om en laddningsenhet inte ingår i radioutrustningen:

2. Piktogrammet får utformas på olika sätt (t.ex. när det gäller färg, fylld bild eller kontur, tjocklek på linjerna), förutsatt att

det förblir synligt och läsbart. Om piktogrammet förminskas eller förstoras ska proportionerna i modellerna i punkt 1 i

denna del behållas. Måttet ’a’ som anges i punkt 1 i denna del ska vara större än eller lika med 7 mm, oavsett variationen.

Del IV

Etikettens innehåll och format

1. Etiketten ska ha följande format:

Prop. 2022/23:138

Bilaga 1

7.12.2022

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/43

2. Bokstäverna ’XX’ ska ersättas med den siffra som motsvarar den minsta effekt som krävs för att ladda radioutrustningen,

vilket fastställer den minsta effekt som en laddningsenhet måste tillhandahålla för att ladda radioutrustningen.

Bokstäverna ’YY’ ska ersättas med den siffra som motsvarar den maximala effekt som krävs för att radioutrustningen

ska uppnå högsta laddningshastighet, vilket fastställer den effekt som en laddningsenhet åtminstone måste

tillhandahålla för att uppnå högsta laddningshastighet. Förkortningen ’USB PD’ (USB Power Delivery) ska anges om

radioutrustningen stöder detta kommunikationsprotokoll för laddning. ’USB PD’ är ett protokoll som åstadkommer

den snabbaste överföringen av ström från laddningsenheten till radioutrustningen utan att batteriets livslängd förkortas.

3. Etiketten får utformas på olika sätt (t.ex. när det gäller färg, fylld bild eller kontur, tjocklek på linjerna), förutsatt att den

förblir synlig och läsbar. Om etiketten förminskas eller förstoras ska proportionerna i modellen i punkt 1 i denna del

behållas. Måttet ’a’ som anges i punkt 1 i denna del ska vara större än eller lika med 7 mm, oavsett variationen.”

25

Sammanfattning av promemorian En gemensam laddningsstandard för viss radioutrustning

I promemorian lämnas förslag till de ändringar i radioutrustningslagen (2016:392) och radioutrustningsförordningen (2016:394) som krävs för att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2380 av den 23 november 2022 om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning.

Ändringsdirektivet innebär i huvudsak att det införs en gemensam laddningsstandard för bl.a. mobiltelefoner, läsplattor och hörlurar. Det införs också en skyldighet för en ekonomisk aktör som erbjuder konsumenter och andra slutanvändare att förvärva sådan radioutrustning tillsammans med en laddningsenhet, att även erbjuda en möjlighet att förvärva utrustningen utan en laddningsenhet. Vidare införs en skyldighet att informera om det ingår en laddningsenhet tillsammans med radioutrustningen samt om laddningsenhetens laddningskapacitet.

I promemorian görs bedömningen att merparten av ändringarna i radioutrustningsdirektivets bestämmelser kan genomföras i föreskrifter utfärdade med stöd av befintliga bemyndiganden i radioutrustningslagen och radioutrustningsförordningen. När det gäller skyldigheten för ekonomiska aktörer att tillhandahålla radioutrustning med och utan en laddningsenhet till konsumenter och andra slutanvändare vid förvärv av radioutrustning behöver det göras ett tillägg i bemyndigandet i både radioutrustningslagen och radioutrustningsförordningen.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 28 december 2023.

27

Prop. 2022/23:138 Bilaga 3

Promemorians lagförslag

Förslag till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392)

Härigenom föreskrivs att 7 § radioutrustningslagen (2016:392) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

7 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller

1. registrering av utrustning,

2. teknisk dokumentation,

3. bedömning av överensstämmelse,

4. EU-försäkran om överensstämmelse,

5. märkning av utrustning,

6. skadeförebyggande arbete, och

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information.

6. skadeförebyggande arbete,

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information, och

8. förvärv av utrustning.

Denna lag träder i kraft den 28 december 2023.

Prop. 2022/23:138 Bilaga 4

Förteckning över remissinstanserna

Efter remiss har yttrande kommit in från Allmänna reklamationsnämnden, Elsäkerhetsverket, Försvarets Materielverk, Försvarsmakten, Förvaltningsrätten i Stockholm, Inspektionen för strategiska produkter, Integritetsskyddsmyndigheten, Konkurrensverket, Kommerskollegium, Konsumentverket, Myndigheten för digital förvaltning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Patent- och registreringsverket, Post- och telestyrelsen, Regelrådet, Statens Energimyndighet, Svensk handel, Svenska institutet för standarder, Swedac, Tullverket och Verket för innovationssystem.

Följande remissinstanser har inte svarat eller angett att de avstår från att yttra sig: AB Electrolux, AB LM Ericsson, ABB Electrification Sweden AB, Affärsverket svenska kraftnät, Atlas Copco AB, Business Sweden, Chalmers tekniska högskola, Civic Tech Sweden, Combient AB, Combitech AB, Dataföreningen, Elektronikbranchen, Energiföretagen, Svensk Elektronik, Svensk Elstandard, Företagarna, Innovationsföretagen, Internationella Handelskammaren, Internetstiftelsen, IoT Sverige, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, Kungliga Tekniska högskolan, Lindholmen Science Park AB, Luleå tekniska universitet, Lunds tekniska högskola, Näringslivets Regelnämnd, Power Circle AB, Research Institutes of Sweden AB RISE, Svenska föreningen för IT och juridik, Svenska informations- och telekommunikationsstandardiseringen (ITS), Svenskt näringsliv, Sveriges Konsumenter, Swedsoft, Swedish Medtech, Tech alliansen, TechSverige och Teknikföretagen.

29

Prop. 2022/23:138 Bilaga 5

Lagrådsremissens lagförslag

Förslag till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392)

Härigenom föreskrivs att 7 § radioutrustningslagen (2016:392) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

7 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning, när det gäller

1. registrering av utrustning,

2. teknisk dokumentation,

3. bedömning av överensstämmelse,

4. EU-försäkran om överensstämmelse,

5. märkning av utrustning,

6. skadeförebyggande arbete, och

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information.

6. skadeförebyggande arbete,

7. tillhandahållande av bruksanvisningar, säkerhetsinformation och annan dokumentation eller information, och

8. förvärv av utrustning.

Denna lag träder i kraft den 28 december 2023.

Prop. 2022/23:138 Bilaga 6

Lagrådets yttrande

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2023-06-21

Närvarande: Justitierådet Mahmut Baran, f.d. justitierådet Mari

Andersson och justitierådet Stefan Reimer

En gemensam laddningsstandard för viss radioutrustning

Enligt en lagrådsremiss den 8 juni 2023 har regeringen (Finansdepartementet) beslutat inhämta Lagrådets yttrande över förslag till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392).

Förslaget har inför Lagrådet föredragits av rättssakkunnige Eric Enlund Andersson.

Förslaget föranleder följande yttrande.

7 §

I lagrådsremissen föreslås att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om förvärv av radioutrustning. Det föreslagna bemyndigandet är föranlett av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2380 om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning (ändringsdirektivet). Enligt ändringsdirektivet ska en ekonomisk aktör som erbjuder konsumenter och andra slutanvändare att förvärva viss radioutrustning, t.ex. en telefon, tillsammans med en laddningsenhet, även erbjuda konsumenterna och de andra slutanvändarna möjligheten att förvärva radioutrustningen utan laddningsenhet.

Här i 7 § föreslås en bestämmelse om delegering av rätten att meddela föreskrifter om skyldigheter för ekonomiska aktörer i fråga om radioutrustning. Förslaget är att det ska läggas till en ny punkt 8 som ska lyda ”förvärv av utrustning”. Vad som enligt lagrådsremissen ska omfattas av bemyndigandet är att aktören som alternativ ska vara skyldig att erbjuda konsumenten att förvärva radioutrustningen även utan laddningsenhet, dvs. med eller utan laddningsenhet. Det blir därför alltför omfattande att bara ange ordet utrustning. Det skulle ju kunna innefatta all utrustning, t.ex. själva radioutrustningen, vilket inte synes vara avsikten. Det bör snävas in så att det tydliggörs vad bemyndigandet avser. Lagrådet föreslår därför att det i stället ska ta sikte på t.ex. ”med eller utan tillbehör till utrustning”. Det innebär att det inte ska avse erbjudandet av utrustningen som sådant utan enbart det förhållandet om det ska omfatta tillbehör av visst slag eller ej.

Vidare är det inkonsekvent att använda ordet ”förvärv”. De föreskrifter som kan meddelas på lägre nivå riktar sig ju till de ekonomiska aktörerna och de förvärvar inte utrustningen utan ”tillhandahåller” den till

31

Prop. 2022/23:138 Bilaga 6

konsumenterna. Punkten 7 i paragrafen inleds med orden ”tillhandahållande av”, vilket passar också här i den föreslagna punkten 8. Med Lagrådets förslag skulle punkten 8 därför kunna lyda.

8. tillhandahållande av utrustning med eller utan tillbehör.

Prop. 2022/23:138

Finansdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 31 augusti 2023

Närvarande: statsminister Kristersson, ordförande, och statsråden Busch, Billström, Svantesson, Ankarberg Johansson, Edholm, J Pehrson, Jonson, Strömmer, Roswall, Forssmed, Tenje, Forssell, Slottner, M Persson, Wykman, Malmer Stenergard, Kullgren, Liljestrand, Brandberg, Bohlin, Carlson, Pourmokhtari

Föredragande: statsrådet Slottner

Regeringen beslutar proposition En gemensam laddningsstandard för viss radioutrustning