ARN 1991-4619

På en offert har angetts ett pris "nto" och att mervärdeskatt tillkommer. Det har ansetts att säljaren härigenom tillräckligt tydligt har gjort klart att prisuppgiften inte inkluderade mervärdeskatt.

På en offert har angetts ett pris "nto" och att mervärdeskatt tillkommer. Det har ansetts att säljaren härigenom tillräckligt tydligt har gjort klart att prisuppgiften inte inkluderade mervärdeskatt.

I juni 1991 beställde N en köksinredning av ett företag på orten. Hon fick en offert med ett visst pris angivet. Priset betecknades som ett nettopris. När slutfakturan sedermera kom hade moms lagts på. N godtog inte detta eftersom säljaren inte upplyst om att moms skulle tillkomma. Hon yrkade betalningsbefrielse från momsbeloppet.

Säljaren bestred kravet. Han invände att det av den skriftliga offerten framgått att angivet pris var ett nettopris och att moms skulle tillkomma. Han menade att N var medveten om detta. Till saken hörde också att N:s make var byggmästare och känd av bolaget. N hade accepterat offerten och hade betalat fakturan.

Nämndens bedömning

Av förarbetena till konsumenttjänstlagen (1985:716) framgår att en konsument, om inte annat gjorts klart, är berättigad att utgå från att de priser en näringsidkare anger inkluderar mervärdeskatt (moms) och andra offentliga avgifter som skall erläggas av näringsidkaren (prop 1984/85:110).

I den skriftliga offert som bolaget lämnade till makarna N på deras begäran angavs att priset för det erbjudna arbetet var "nto" 36 500 kr. Nederst på offerten finns i tryckt text angivet "Mervärdeskatt tillkommer". Enligt nämndens mening har bolaget härigenom på ett tillräckligt tydligt sätt gjort klart för makarna N att den lämnade prisuppgiften inte inkluderade mervärdeskatt.

Nämnden lämnade N:s yrkande utan bifall.

En av konsumentrepresentanterna reserverade sig mot beslutet. Han menade att man inte kunde förvänta sig byggentreprenadkunnande av lekmän och att det är viktigt att priser till konsumenter anges som totalpriser inklusive skatter och andra avgifter.