ARN 1993-0904

Fråga om researrangörs rätt att höja priset på en bokad resa (11 § lagen 1992:1672 om paketresor).

Fråga om researrangörs rätt att höja priset på en bokad resa (11 § lagen 1992:1672 om paketresor). Avgörande 1993-06-14; 93-0904

B bokade den 19 januari 1993 tillsammans med sju medresenärer en resa till Kina hos researrangören. Priset var 11 496 kr per person. Enligt resebroschyren ingick allt i priset. B betalade anmälningsavgift den 27 januari men fick den 2 februari en ny faktura tillsammans med ett följebrev. Enligt researrangören var man tvungen att höja resans pris på grund av valutaläget. B ansåg att risken för prishöjningar måste ha varit känd redan när de beställde resan eftersom den svenska kronan hade varit flytande länge. B hänvisade till 1991 års allmänna resevillkor (p 3.2.1) enligt vilka researrangören fick höja priset endast om kostnadsökningen blivit känd för arrangören efter det att bekräftelse skett till resenären. Researrangören hänvisade då till sina särskilda villkor enligt vilka man förbehöll sig rätten att ta ut prishöjningar beroende bl.a. på valutakurshöjningar. B yrkade att få tillbaka prishöjningen, sammanlagt 4 600 kr.

Researrangören invände att det inte förelåg någon valutajustering när B bokade resan. Den kom efteråt. Eftersom kronkursen var flytande så skulle researrangören för att följa resevillkoren justera priset varje dag. Det är en teknisk omöjlighet. Researrangören ansåg att de hade rätt att ta ut prishöjningen.

Nämnden anförde:

Denna tvist skall bedömas enligt lagen (1992:1672) om paketresor.

Enligt 4 § i den lagen är ett avtalsvillkor som i jämförelse med bestämmelserna i lagen är till nackdel för resenären utan verkan mot denne i en tvist av det aktuella slaget.

Som närmare framgår av 11 § får ett avtalsvillkor ändras till resenärens nackdel endast om det framgår tydligt av avtalet att detta får ske. Priset får höjas endast om det dessutom av avtalet framgår tydligt hur det nya priset skall fastställas. Ett avtalsvillkor om att priset kan ändras får enligt paragrafen inte vara ensidigt till resenärens nackdel.

Enligt nämndens mening framgår det i detta fall inte tydligt av avtalet hur det nya priset skall fastställas. Avtalsvillkoren är dessutom ensidiga till resenärernas nackdel. Där anges nämligen bara att priset kan höjas, inte att det under motsvarande förutsättningar kan sänkas.

Detta innebär att valutatillägget inte kan godtas. Yrkandet om återbetalning skall alltså bifallas.

Två ledamöter var skiljaktiga och ville lämna yrkandet utan bifall.