ARN 1993-4070

Ett försäkringsvillkor, som innebar att den som inte kunde förete inköpskvitto på en stulen vara endast erhöll ersättning motsvarande varans halva värde, har med stöd av 36 § avtalslagen lämnats utan avseende.

Ett försäkringsvillkor, som innebar att den som inte kunde förete inköpskvitto på en stulen vara endast erhöll ersättning motsvarande varans halva värde, har med stöd av 36 § avtalslagen lämnats utan avseende. Avgörande 1994-02-08; 93-4070

Vid ett inbrott i G:s bil stals bl.a. en bilstereo och tio kassettband. På grund av att G inte kunde uppvisa kvitto på bilstereon, ersatte försäkringsbolaget, enligt sina villkor, denna med endast 50 procent av dess beräknade restvärde. Försäkringsbolaget lämnade ersättning för endast ett av kassettbanden med motivering att bolaget, vid inbrott i bil, aldrig lämnar ersättning för mer än ett kassettband.

G yrkade att försäkringsbolaget skulle ersätta honom för bilstereon med hela dess beräknade restvärde samt för tio kassettband.

Försäkringsbolaget bestred yrkandena.

Nämndens bedömning:

Nämnden konstaterar inledningsvis att vanliga bevisvärderingsregler måste gälla i fråga om förlust av bilstereo. Det innebär att ingen ersättning bör utgå om utredningen inte ger stöd för att det är fråga om försäkringsfall eller att viss uppgiven egendom inte omfattas av detta. I motsatt fall skall försäkringsersättningen sättas ned bara under de förutsättningar som anges i konsumentförsäkringslagen, om denna är tillämplig.

Vad nämnden har uttalat nu innebär att ett villkor om att ersättning skall utgå med hälften av bilradions värde om radions ålder och fabrikat inte kan styrkas genom kvitto eller garantibevis i original inte kan godtas. Villkoret får således anses som oskäligt enligt 36 § avtalslagen. Mot denna bakgrund bör G:s talan i denna del bifallas. Ersättning bör sålunda utgå med 2 060 kr.

Vad sedan gäller G:s yrkande om ersättning för tio kassettband finner nämnden, i enlighet med sin tidigare bedömning i liknande ärenden, att ersättning skall utgå för sex kassettband. Bolaget bör sålunda utge ersättning för ytterligare fem kassettband.

En ledamot var skiljaktig i fråga om tillämpningen av 36 § avtalslagen och ville lämna yrkandet om högre ersättning för bilstereon utan bifall.