ARN 1993-4677

En hyrd balklänning skadades vid användningen. Fråga om hyresmannens rätt till ersättning.

En hyrd balklänning skadades vid användningen. Fråga om hyresmannens rätt till ersättning. Avgörande 1993-12-22; 93-4677

L hyrde en balklänning. När hon frågade om priserna fick hon veta att det var en fast avgift och en depositionsavgift på 300 kr som skulle återlämnas i samband med att klänningen lämnades tillbaka. Det var en garanti ifall skador på de uthyrda plaggen uppstod. Hon betalade 790 kr och en depositionsavgift på 100 kr. Resterande 200 kr skulle hon betala dagen därpå. När hon använde klänningen fick den en obetydlig skada i form av två små revor. När hon lämnade tillbaka klänningen ville hon lämna resterande 200 kr. Företaget krävde henne istället på 2 100 kr. Hon anmälde ärendet till nämnden och yrkade att hon bara skulle behöva betala den resterande delen av depostitionsavgiften.

Företaget bestred yrkandet och anförde: Av avtalet framgår att plagget skall lämnas oskadat efter uthyrningen och att det i annat fall skall ersättas med dagsvärdet. Klänningen har två brännmärken ca 10-12 cm från fållen. Företaget kräver ersättning för hela klänningen, 2 100 kr, eftersom skadan inte kan åtgärdas då klänningen skulle bli för kort.

Nämndens bedömning:

Enligt nämndens mening är hyresavtalet oskäligt i den delen som anger att hyrestagaren alltid skall ersätta det hyrda plagget med dagsvärdet, om plagget inte lämnas tillbaka i oskadat och välvårdat skick. Nämnden lämnar därför villkoret utan avseende (36 § avtalslagen). De skador som i detta fall har uppstått på det hyrda plagget bör istället ersättas enligt allmänna skadeståndsrättsliga regler.

Nämnden, som har tagit del av de insända fotografierna, finner inte att företaget har visat att skadorna är sådana att L är skyldig att utge någon ersättning utöver depositionsavgiften på 300 kr. Sedan L har betalat medgivna 200 kr, är bolaget enligt nämndens mening sålunda skäligen gottgjort för skadorna och bör alltså frånfalla sitt krav på ytterligare ersättning.