ARN 1994-0263

Olägenheter som har uppstått till följd av tyfoner har ansetts utgöra sådana omständigheter som med hänsyn till vad som varit känt om vädret på platsen vid den aktuella tidpunkten berott på hinder utanför arrangörens kontroll (16 § paketreselagen).

Olägenheter som har uppstått till följd av tyfoner har ansetts utgöra sådana omständigheter som med hänsyn till vad som varit känt om vädret på platsen vid den aktuella tidpunkten berott på hinder utanför arrangörens kontroll ( 16 § paketreselagen ). Avgörande 1994-04-14; 94-0263

På researrangörens rekommendation bokade B en paketresa till Coco Island i Filippinerna. Det skulle vara en paradisisk plats med lagom värme vid den aktuella tiden, november-december.

B ansåg att de uppgifter han hade fått inte stämde med verkligheten. Stranden var dålig, hotellrummet var fuktigt och luktade mögel etc. Under vistelsen drabbades området dessutom av tyfoner. Detta ledde bl.a. till att hemresan skedde tre dagar senare än planerat, att vägarna blev så förstörda att återresan blev ännu värre än ditresan samt att de tvingades att övernatta i Bahrain på hemvägen. Den försenade hemkomsten medförde att han förlorade två dagars arbetsförtjänst. Sammanlagt yrkade B 27 466 kr i ersättning för den misslyckade semestern.

Researrangören bestred yrkandet men medgav att utge viss good-will-ersättning. Enligt tillgängliga upplysningar var november och december de bästa semestermånaderna på resmålet. Tyfonerna måste anses som en sådan naturkatastrof som arrangören inte är ansvarig för. Ovädret gjorde att vägarna blev dåliga och badvattnet grumligt. Hotellet höll utlovad standard.

Nämnden anförde:

Enligt 16 § lagen (1992:1672) om paketresor har resenären inte rätt till skadestånd, om arrangören visar att det ifrågavarande felet har berott på ett hinder utanför arrangörens kontroll som denne inte skäligen kunde förväntas ha räknat med när avtalet ingicks och vars följder denne inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit.

Av utredningen i ärendet finner nämnden framgå att de kraftiga olägenheter som resenärerna har drabbats av under vistelsen på resmålet i huvudsak har berott på följderna av de tyfoner och det dåliga väder i övrigt som drabbat området. Nämnden finner att tilltro bör sättas till researrangörens uppgifter om att november och december i normala fall är bra månaderna för semester i området. Eftersom researrangören inte skäligen har kunnat förutse det dåliga vädret och de olägenheter som det kom att medföra och då det inte heller i övrigt har framkommit att företaget har brustit i sina förpliktelser, anser nämnden att B bör nöja sig med den good-willersättning som har utgått, 1 000 kr.