ARN 1994-2202

Fråga om preskriptionstid enligt 28 § trafikskadelagen skall räknas från skadetillfället eller då skadeeffekten visar sig. Avgörande: 1994-10-18; 94-2202

Fråga om preskriptionstid enligt 28 § trafikskadelagen skall räknas från skadetillfället eller då skadeeffekten visar sig. Avgörande: 1994-10-18; 94-2202

S var med om en trafikolycka i januari 1989 och var sjukskriven två dagar direkt efter olyckan. Han besökte inte läkare vid det tillfället och gjorde inte heller någon personskadeanmälan till försäkringsbolaget. Därefter hade han till och från lite känning av nacken. Först i oktober 1992 blev han sjukskriven för nackbesvär. Så snart han fått en definitiv bedömning av orsaken till besvären - orsaken bedömdes kunna härledas till trafikolyckan - underrättade han i september 1993 försäkringsbolaget om att han ådragit sig en personskada (pisksnärtskada).

Försäkringsbolaget ansåg att preskription förelåg eftersom S inte hade anmält personskada till bolaget inom tre år från olyckstillfället som enligt bolaget var den dag S fått kännedom om skadan.

Nämnden gjorde följande bedömning.

I detta fall har nämnden inte att ta ställning till eventuellt orsakssamband mellan trafikolyckan och S nuvarande besvär. Vad gäller preskriptionstiden vid personskador kan det - som i detta fall - förekomma att själva den ersättningsgrundande skadeeffekten visar sig först långt efter den i och för sig skadeutlösande händelsen. Fordringen kan i sådana fall uppenbarligen inte göras gällande förrän skadeffekten visat sig (jfr Nilsson/Strömbäck, Konsumentförsäkringslagen, s. 180). Nämnden delar således inte bolagets uppfattning att anmälan om inträffad personskada inlämnats efter det att preskription inträtt. S talan bör sålunda bifallas på så sätt att bolaget rekommenderas att frånfalla sin invändning om preskription och att pröva skadeanmälan i sak.