ARN 1995-1043

Tvätteri som inte iakttagit vad som gäller enligt lagen (1985:982) om näringsidkarens rätt att sälja saker som inte har avhämtats har förklarats ersättningsskyldigt för två kavajer som inte kunnat återfinnas.

Tvätteri som inte iakttagit vad som gäller enligt lagen ( 1985:982 ) om näringsidkarens rätt att sälja saker som inte har avhämtats har förklarats ersättningsskyldigt för två kavajer som inte kunnat återfinnas. Avgörande 1995-06-19; 95-1043

L hade den 18 augusti 1994 lämnat in två kavajer till tvätt. I samband med en flyttning kom inlämningskvittot bort. I februari 1995 hittade hon kvittot och den 23 februari 1995 besökte hon tvätteriet för att hämta ut kavajerna. Tvätteriet sade att kavajerna hade kastats bort. På kvittot fanns telefonnumret till hennes arbete men hon blev aldrig anmanad att hämta kavajerna.

L yrkade ersättning för de två kavajerna med 1 200 kr.

Tvätteriet bestred yrkandet och anförde i sitt svar till nämnden att för inlämnat gods ansvarades i högst tre månader, som framgick av inlämningskvittot. Kavajerna lämnades in den 15 augusti 1994 och skulle vara klara för avhämtning den 18 augusti 1994. Kunden kom sex månader efter inlämningen och ville ha sina kavajer. Tvätteriet hade inte kapacitet att ha inlämnade kläder kvar längre än tre månader. Tvätteriet hade bortskaffat kavajerna.

Nämndens bedömning:

Det synes vara ostridigt att de inlämnade kläderna har förkommit under det att de har varit i tvätteriets förvar. Av utredningen framgår inte på vilket sätt kläderna har förkommit.

Tvätteriet har till befrielse från ansvar för förlusten åberopat att det på inlämningskvittot anges att "för inlämnat gods ansvaras högst i tre månader". Nämnden kan dock inte finna att parterna enbart genom denna förtryckta passus skulle ha träffat ett avtal av innebörd att tvätteriet skulle få rätt att realisera eller bortskaffa de inlämnade klädesplaggen utan att iaktta föreskrifterna i lagen om näringsidkarens rätt att sälja saker som inte har hämtats (1985:982).

Enligt 3 § får en sak som inte har hämtats säljas under förutsättning att uppdraget har slutförts, att den som har beställt arbetet därefter har anmanats att hämta saken och i anmaningen upplysts om att saken annars kan komma att säljas efter en viss tid, minst tre månader från anmaningen, samt att den tid som angivits i anmaningen har löpt ut. Om näringsidkaren har en fordran på beställaren för sitt arbete, skall det av anmaningen framgå vilket belopp som skall betalas.

Enligt 4 § får saken säljas utan att beställaren har anmanats att hämta den, om ett år har förflutit efter det att uppdraget har slutförts samt att sakens försäljningsvärde uppenbarligen understiger en hundradel av basbeloppet enligt lagen om allmän försäkring.

Nämnden finner det framgå av utredningen att tvätteriet inte har följt bestämmelserna i nämnda lag. Tvätteriet har inte heller påstått att klädesplaggen skulle ha förkommit på grund av någon omständighet för vilken tvätteriet inte skulle bära ansvaret. Vid sådant förhållande är tvätteriet skyldigt att ersätta L för hennes förlust. Ersättningen kan skäligen bestämmas till yrkade 1 200 kr.