ARN 1995-1625

Presentkorts utformning har gjort reglerna om löpande skuldebrev i lagen (1936:81) om skuldebrev analogiskt tillämpliga.

Presentkorts utformning har gjort reglerna om löpande skuldebrev i lagen ( 1936:81 ) om skuldebrev analogiskt tillämpliga. Avgörande 1995-09-15; 95-1625

M fick ett presentkort på ett fallskärmshopp till sin 50-årsdag. Kortet var giltigt i ett år från den 27 maj 1994. Hoppet skulle enligt avtal med instruktören utföras den 10 augusti 1994. Samma dag blev M uppringd av instruktören, som meddelade att man inte hade något flygplan. Man skulle ha ett flygplan tillgängligt den 18 augusti 1994. M bad instruktören att kontakta honom när man hade skaffat ett plan. När han inte hörde något från klubben ringde han till klubben i oktober 1994 och begärde att inbetalat belopp skulle betalas tillbaka. Klubben medgav inte återbetalning. M tappade förtroendet för fallskärmsklubben och ville inte längre utföra något fallskärmshopp.

M yrkade hävning av köpet på den grunden att fallskärmsklubben inte hållit sitt avtal.

Fallskärmsklubben bestred yrkandet. Presentkortet såldes utan överenskommelse om öppet köp. Det är inte personligt utan kan överlåtas. Kunden erbjöds förlängning av presentkortets giltighetstid och även ett tillgodokvitto. Klubben kan inte rå över att flygplanet gått sönder och att vädret varit sådant att det inte gick att flyga ner ett annat flygplan från Stockholm till Halmstad i tid. Detta visste man inte förrän en timme före M:s inbokade hopp. Man tog då kontakt med M och avbokade tiden. Man har från klubbens sida inte lovat att ringa upp M när planet fanns på plats. Man arbetar inte på det sättet utan ber kunderna att återkomma själva.

Nämndens bedömning:

Det aktuella presentkortet utgör en ensidig, till det yttre fristående utfästelse att utge en tjänst i form av ett fallskärmshopp till innehavaren. Eftersom utfästelsen inte avser pengar utan en tjänst, är presentkoret inte ett skuldebrev i egentlig mening. Presentkortets utformning gör emellertid att en analogisk tillämpning bör göras av reglerna om löpande skuldebrev i lagen (1936:81) om skuldebrev (skuldebrevslagen). Detta innebär att innehavaren är berättigad att få en prestation enligt skuldebrevet av gäldenären.

Är förfallotid inte avtalad är gäldenären (fallskärmsklubben) skyldig att infria skuldebrevet när borgenären (M) det fordrar inom den tid som presentkortet är giltigt. Det innebär att klubben i princip skall fullgöra sin prestation vid anfordran. Klubben må dock ha rätt till visst rådrum. Nämnden finner att den tidsutdräkt som skett, från den 10 augusti 1994 då hoppet skulle ha ägt rum, till dess att ett nytt plan var på plats cirka en månad senare, inte är skälig. Nämnden finner därför att dröjsmål föreligger på klubbens sida. Detta leder till att M får anses berättigad att utfå det belopp på 1 400 kr som presentkortet köpts för i kontant belopp.

Nämnden rekommenderade Fallskärmsklubben att till M betala 1 400 kr mot att han lämnade tillbaka presentkortet.