ARN 1995-2920

Eftersom paketreselagen är tvingande till resenärernas förmån har researrangörs friskrivning avseende ersättning för förlorad arbetsförtjänst ansetts vara utan verkan.

Eftersom paketreselagen är tvingande till resenärernas förmån har researrangörs friskrivning avseende ersättning för förlorad arbetsförtjänst ansetts vara utan verkan. Avgörande 1995-10-16; 95-2920

I och två väninnor till henne deltog i april 1995 i en ospecifiserad resa till Kalamanta som kostade 1 530 kr per person. Hemresan försenades med 27 timmar. Arrangören ersatte resenärerna med 200 kr per person. I och hennes medresenärer yrkade ersättning för förlorad arbetsförtjänst med sammanlagt 2 936 kr eftersom de gått miste om en arbetsdag.

Arrangören bestred yrkandet och hänvisade till att i prislistan anges att ersättning för förlorad arbetsförtjänst inte utgår. Däremot hade resenärerna under förseningen ersatts i form av mat, dryck och övernattning.

Nämndens bedömning:

För resan gäller lagen (1992:1672) om paketresor (paketrese-lagen). I 4 § denna lag anges följande. Avtalsvillkor som i jämförelse med bestämmelserna i lagen är till nackdel för resenären är utan verkan mot denne, om han förvärvar paketresan huvudsakligen för enskilt ändamål från en näringsidkare i dennes yrkesmässiga verksamhet. - I 15 och 16 §§ ges bestämmelser om påföljder för fel i de avtalade tjänsterna. Vid andra fel än sådana som anges i 15 § har resenären enligt 16 § första stycket rätt till bl.a. skadestånd, om inte felet beror på honom. I 16 § andra stycket sägs att resenären inte har rätt till skadestånd, om arrangören visar att felet beror på ett hinder utanför arrangörens kontroll som denne inte skäligen kunde förväntas ha räknat med när avtalet ingicks och vars följder denne inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit. I samma paragrafs tredje stycke anges att om felet beror på någon som arrangören har anlitat, är arrangören fri från skadeståndsansvar enligt andra stycket endast om också den som han har anlitat skulle vara fri enligt den bestämmelsen.

Av handlingarna i ärendet framgår följande. Hemkomsten till Sverige har försenats med mer än 27 timmar på grund av tekniska orsaker. I och hennes medresenärer har yrkat ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Researrangören har bestritt ersättningsanspråken under åberopande av en friskrivning i bolagets katalog; det sägs där att ersättning för förlorad arbetsförtjänst inte utgår.

Den aktuella flygförseningen har berott på tekniska orsaker för vilka researrangören har att svara gentemot resenärerna. Researrangören har i ärendet inte påstått att sådana omständigheter är för handen som, enligt vad som sagts ovan, utesluter skadeståndsansvar. Som också framgått ovan är paketreselagen tvingande till resenärernas förmån; bolagets friskrivning är därför utan verkan.

Med hänsyn till vad som sålunda anförts finner nämnden att resenärerna är berättigade till skadestånd med yrkat belopp; detta utöver det prisavdrag med 200 kr per person som de redan erhållit.