ARN 1995-2948

Researrangörs skadeståndsskyldighet vid inställd resa (14 § paketreselagen).

Researrangörs skadeståndsskyldighet vid inställd resa ( 14 § paketreselagen ). Avgörande 1995-10-24; 95-2948

R och hans medresenär bokade en bussresa till Italien. Cirka tre veckor före avresan fick de ett brev från researrangören (bolaget) om att resan var inställd. Som skäl angav bolaget att det fanns för många aktörer på marknaden, vilket hade lett till priskrig. Bolaget hade därför bestämt sig för att koncentrera sig på den "inkommande" verksamheten och ställa in resorna i Europa. Resenärerna hänvisades i stället till en annan researrangör men även denne hade ställt in den resa som var aktuell för resenärerna. De hade svårt att byta semestertid eftersom R:s medresenär var sjuksköterska och måste ta semester enligt en planlagd lista. De fick pengarna tillbaka och köpte en resa hos en annan arrangör. Det enda alternativ som fanns var en resa Italien runt och den var 9 938 kr dyrare än den resa som resenärerna bokat från början. R och hans medresenär yrkade skadestånd med 9 938 kr.

Bolaget bestred yrkandet eftersom resan hade ställts in på grund av för litet antal deltagare och bolaget åberopade de allmänna villkoren för paketresor punkt 5.4.1. Den resa som resenärerna i stället köpte omfattade 13 dagar med halvpension medan det hos bolaget köpta arrangemanget omfattade 11 dagar med frukost.

Nämndens bedömning:

Ärendet skall bedömas enligt lagen (1992:1672) om paketresor. Enligt 14 § denna lag har resenären rätt till skäligt skadestånd vid inställd resa. Rätt till skadestånd föreligger dock inte, om arrangören visar att resan ställts in på grund av att ett färre antal resenärer har anmält sig till resan än ett i avtalet angivet minimiantal. Detsamma gäller om resan inte har kunnat genomföras på grund av ett hinder utanför arrangörens kontroll som denne inte skäligen kunde förväntas ha räknat med när avtalet ingicks och vars följder denne inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit. Beror det på någon som arrangören har anlitat att resan har ställts in är arrangören fri från skade-ståndsansvar endast om också den som han har anlitat skulle vara fri.

I bolagets meddelande till resenärerna om att resan ställts in har angetts att detta skedde därför att det var för många aktörer på marknaden och att bolaget skulle koncentrera sig på den "inkommande verksamheten". Nämnden anser sig därför kunna bortse från bolagets uppgift i svaromålet om att resan ställdes in på grund av ett för litet deltagarantal. De omständigheter som anförts i meddelandet till resenärerna är inte sådana att de kan befria bolaget från skadeståndsskyldighet som anges i 14 § lagen om paketresor.

Den ersättningsresa som resenärerna deltog i har enligt vad som framkommit hållit betydligt högre standard än den resa som ursprungligen bokades. Till följd härav bör bolagets ansvar för resenärernas merkostnader skäligen begränsas till 2 000 kr.