ARN 1995-3372

Sedan paketresa försenats p.g.a dåligt väder har resenärerna ansetts ha rätt till prisavdrag; vid bedömningen av prisavdragets storlek har beaktats att arrangören under resan inte bistått resenärerna i erforderlig utsträckning (15 - 16 §§ paketreselagen).

Sedan paketresa försenats p.g.a dåligt väder har resenärerna ansetts ha rätt till prisavdrag; vid bedömningen av prisavdragets storlek har beaktats att arrangören under resan inte bistått resenärerna i erforderlig utsträckning ( 15 - 16 §§ paketreselagen ). Avgörande 1995-10-16; 95-3372

R och tre medresenärer deltog i februari- mars 1995 i en enveckas skidresa till Livignio, Italien, som kostade 4 915 kr per person. Flyget från Arlanda blev kraftigt försenat och gick dessutom till Munchen i stället för till Innsbruck. I Minchen fick resenärerna vänta på transferbussen som kom iväg först vid 21.30. Eftersom tunneln till Livigniodalen då hade stäng och reseledaren inte hade fullmakt att ordna inkvartering, fortsatte bussfärden med några få stopp hela natten. Först kl. 9.20 anlände de till i Livignio. Bussens standard var inte anpassad för längre bussresor; bl.a. saknades toalett och värmen var dålig. Under resan serverades endast en chokladkaka och en läsk. Chauffören rökte i bussen och hade fönstret öppet för att inte somna vid ratten. Resenärerna yrkade prisavdrag med 1 000 kr per person.

Arrangören medgav att resurserna varit något knappa under resan och att chaufförens arbetspass varit långt, men bestred yrkandet. Flyget blev omdirigerat från Innsbruck till Munchen p.g.a. dåligt väder och arrangörens ansvarar för händelser av force majeure karaktär är begränsat.

Nämndens bedömning:

I ärendet är följande utrett. Flygningen omdirigerades från Innsbruck till Munchen på grund av dåligt väder. Vid ankomsten fick resenärerna vänta på transferbussen. Bussfärden till resmålet pågick hela natten med endast några få avbrott. Den förtäring som resenärerna hade tillgång till under transfern bestod endast av läskedrycker och chokladkakor.

För resan gäller lagen (1992:1672) om paketresor (paketrese-lagen). I lagens 15 och 16 §§ ges bestämmelser om påföljder för fel i de avtalade tjänsterna. Vid andra fel än sådana som anges i 15 § har resenären enligt 16 § första stycket rätt till bl.a. prisavdrag, om inte felet beror på honom. - Det skall anmärkas att prisavdrag, som det nu är fråga om, utgår strikt, dvs. oberoende av om arrangören har någon "skuld" till felet eller ej.

Nämnden finner att det inträffade har lett till att resenärernas utbyte av resan har blivit sämre än de haft anledning att vänta sig. De har därvid rätt till prisavdrag.

Vid bedömandet av prisavdragets storlek beaktar nämnden att researrangören inte kan anses under den nattliga transfern ha bistått resenärerna i den utsträckning som dessa hade rätt att kräva. Det får också anses anmärkningsvärt att transfern över höga bergspass ombesörjdes av en chaufför som inte fått erforderlig vila.

Nämnden stannar vid att rekommendera ett prisavdrag för den försenade ankomsten till resmålet samt för bristerna i omhändertagandet med skäliga 500 kr per person.