ARN 1995-3411

En flygomläggning p.g.a. strejk, vilken hindrat arrangören att genomföra resan planenligt, har ansetts utesluta rätt till skadestånd, däremot inte rätt till prisavdrag (15 - 16 §§ paketreselagen).

En flygomläggning p.g.a. strejk, vilken hindrat arrangören att genomföra resan planenligt, har ansetts utesluta rätt till skadestånd, däremot inte rätt till prisavdrag ( 15 - 16 §§ paketreselagen ). Avgörande 1995-10-16; 95-3411

B och hans hustru bokade en paketresa till New York och Miami. Utresan skulle gå via Island där det skulle göras en utflykt med bad vid Blue Lagoon. På grund av strejk kom resan i stället att gå via Frankfurt. B yrkade prisavdrag med 1 000 kr per person.

Researrangören bestred yrkandet. Utflykten hade presenterats i asteriskform och därför inte kunnat utgöra en väsentlig del av reseavtalet. På grund av strejk kom flygningen inte att gå som planerat och kunde utflykten inte genomföras. Det inträffade är något som legat utanför arangörens kontroll och som bolaget inte skäligen kan förväntas ha räknat med när avtalet ingicks.

Nämndens bedömning:

Av utredningen i ärendet framgår att flygresan via Island har ställts in på grund av strejk. Resenärerna har i stället fått flyga via Frankfurt och de har därigenom gått miste om uppehållet på Island.

Uppgiften om besöket vid Blue Lagoon i researrangörens prislista är bindande för bolaget; detta även om omnämnandet endast förekommer i en fotnot. Det ifrågavarande besöket har således blivit en del av innehållet i avtalet mellan parterna. Då besöket inte blivit av, är bolagets prestation i detta hänseende att anse som felaktig.

För resan gäller lagen (1992:1672) om paketresor (paketrese- lagen). I lagens 15 och 16 §§ ges bestämmelser om påföljder för fel i de avtalade tjänsterna. Vid andra fel än sådana som anges i 15 § har resenären rätt till prisavdrag och skadestånd, om inte felet beror på honom. Resenären har dock inte rätt till skade-stånd om arrangören visar att felet beror på ett hinder utanför arrangörens kontroll som denne inte skäligen kunde förväntas ha räknat med när avtalet ingicks och vars följder denne inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit. Om felet beror på någon som arrangören har anlitat är arrangören fri från skade-ståndsansvar endast om också den som han har anlitat skulle vara fri enligt bestämmelsen. - Det skall tilläggas att prisavdrag till skillnad från skadestånd utgår strikt, dvs. oberoende av om arrangören har "skuld" till felet eller ej.

Den aktuella flygomläggningen har berott på en strejk, vilken får anses ha medfört hinder utanför arrangörens kontroll att genomföra resan planenligt. Även i övrigt får anses att omständigheter som utesluter rätt till skadestånd är för handen. B har då inte rätt till skadestånd; däremot har han rätt till prisavdrag.

Nämnden finner att ett prisavdrag om 300 kr per person är skäligt.