ARN 1996-6109

Tilläggsfakturering; grupptalanärende

Tilläggsfakturering; grupptalanärende Avgörande 1997-03-18; 1996-6109

En konsument som beställt en årsprenumeration på en tidning betalade i november 1995 prenumerationsavgiften, 1 464 kr, för perioden 1 december 1995 - 30 november 1996. I januari 1996 fick han en tilläggsfaktura på 82 kr, vilken angavs avse moms för perioden 1 januari 1996 - 30 november 1996. I tilläggsfakturan angavs att riksdagen bestämt att moms skulle utgå på alla nyhetstidningar från och med den 1 januari 1996. Konsumenten vände sig till den kommunala konsumentvägledningen och ifrågasatte om tidningen i efterhand hade rätt att ta ut tilläggsbetalning. Ärendet anmäldes till Konsumentombudsmannen (KO), som inhämtade yttrande från Tidningen. Av svaret framgick att 18 000 - 20 000 prenumeranter inte vid fakturering underrättats om den eventuella prishöjning men, trots detta, i början av januari 1996 blivit tilläggsfakturerade på momsbeloppet.

KO anmälde tvisten, såsom ett grupptalanärende, till nämnden.

Nämnden gjorde följande bedömning:

KO har yrkat att nämnden rekommenderar Tidningen att till de konsumenter som betalat tilläggsfaktura avseende förhöjd prenumerationsavgift på grund av mervärdesskatt, återbetala avgiften. I de fall där konsumenterna inte har betalat tilläggsfakturan skall bolaget rekommenderas att återta kravet.

Tidningen har medgett yrkandet.

Av utredningen i ärendet framgår att vare sig prenumerationsvillkoren eller den ursprungliga fakturan innehåller något förbehåll som ger Tidningen rätt att tilläggsfakturera för tillkommande kostnader. Enligt nämndens mening har därför en konsument som under år 1995 betalat erhållen faktura slutit avtal med Tidningen om prenumeration till det överenskomna priset för hela avtalsperioden.

Vidare framgår av utredningen i ärendet att det finns en stor grupp konsumenter som i efterskott har tilläggsfakturerats avseende mervärdeskatt. Nämnden kan således konstatera att många konsumenter på överensstämmande grunder har krav mot Tidningen för fakturerad tilläggsavgift. Nämnden finner att en prövning av ärendet är påkallad från allmän synpunkt. Enligt nämndens mening är därmed de förutsättningar för prövning av en talan av detta slag som anges i 2 § förordning (1997:9) om försöksverksamhet med grupptalan vid Allmänna reklamationsnämnden uppfyllda.

Nämnden rekommenderade Tidningen att till de konsumenter som före utgången av år 1995 betalat sin prenumeration för år 1996 och som därefter fått tilläggsfaktura avseende mervärdeskatt, återbetala beloppet enligt tilläggsfakturan. Vidare rekommenderades Tidningen att återta kravet i de fall konsumenterna inte betalat tilläggsfakturan.