ARN 1997-1757

Fråga om rätt för researrangör att behålla erlagd anmälningsavgift när resa inställts på grund av att för få deltagare anmält sig.

Fråga om rätt för researrangör att behålla erlagd anmälningsavgift när resa inställts på grund av att för få deltagare anmält sig. Avgörande 1997-12-16; 1997-1757

B anmälde sig till en körresa till Kreta. Hon betalade en anmälningsavgift. Hon fick senare besked om att resan hade ställts in eftersom för få deltagare anmält sig. Resebyrån betalade tillbaka anmälningsavgiften, förutom 350 kr. B yrkade hos nämnden att få tillbaka 350 kr och yrkade därutöver skadestånd med 150 kr.

Resebyrån bestred yrkandet och invände att man ingått ett avtal med resenären som gav resebyrån rätt att ta ut en administrativ avgift med 350 kr om resan inte kunde genomföras.

Nämnden gjorde följande bedömning:

I ärendet är följande utrett. B träffade i januari 1997 avtal med resebyrån om att delta i en resa till Kreta med en kör. Hon erhöll av resebyrån en bekräftelse, där det angavs bl.a. följande. ”Villkor/kostnad för avbokning är 350 kr. Om resan avbokas pga för lite deltagare el dyl gäller samma avgift. Summan avräknas från anmälningsavgiften”. - Den 20 februari 1997 meddelade resebyrån att resan blivit inställd på grund av för få anmälningar. - Vid återbetalning av vad B hade betalat i anmälningsavgift, räknade resebyrån av 350 kr.

Resebyrån har i ärendet uppgivit bl.a. följande: Det var inte resebyrån som var arrangör av resan. Resan, som skulle genomföras av A, beställdes via resebyrån av kören. Det var kören som tog beslutet att resan skulle ställas in på grund av för få deltagare, inte resebyrån.

Med hänsyn till det marknadsföringsmaterial som är ingivet i ärendet finner nämnden att invändningen att resebyrån inte är arrangör skall lämnas utan avseende. Vidare anser nämnden att det förhållandet att representanter för kören uppgett att det inte skulle bli tillräckligt med deltagare i resan inte utesluter att det är resebyrån, i egenskap av arrangör, som har ställt in resan.

Fråga är härefter huruvida resebyrån, i enlighet med den ovan angivna bestämmelsen i resebekräftelsen, haft rätt att ta ut avgiften om 350 kr.

För resan gäller lagen (1992:1672) om paketresor (paketreselagen). I lagens 14 § andra stycket 1 finns en bestämmelse som föreskriver att, under vissa angivna förutsättningar, resenären inte har rätt till skadestånd av arrangören om denne ställer in en resa då för få deltagare har anmält sig. Däremot finns det ingen bestämmelse i lagen som säger att arrangören i en sådan situation har rätt att erhålla ersättning av resenären. Nämnden finner att den bestämmelse som resebyrån i detta hänseende har stipulerat strider mot allmänna rättsgrundsatser och måste anses som oskälig.

B bör alltså enligt nämndens mening ha rätt att få tillbaka 350 kr som resebyrån har innehållit. Hon har emellertid i ärendet begärt ersättning med 500 kr. Hon har dock inte angivit någon grund för mellanskillnaden om 150 kr och nämnden lämnar därför yrkandet i denna del utan bifall.

----------

Mot beslutet reserverade sig två ledamöter enligt följande:

Av det avtal som parterna har ingått framgår att en avbokningsavgift om 350 kr tillfaller arrangören om resan avbokas på grund av för litet antal deltagare. Vi anser att avtalsvillkoret inte är oskäligt, utan att det ska gälla mellan parterna. B:s yrkande bör således lämnas utan bifall.