ARN 1997-1800

Fråga om resebyrås skyldighet att vid bokningen av en resa särskilt upplysa köparen om uppgifter om resmålet som lämnats i arrangörens katalog.

Fråga om resebyrås skyldighet att vid bokningen av en resa särskilt upplysa köparen om uppgifter om resmålet som lämnats i arrangörens katalog. Avgörande 1997-10-22; 1997-1800

A bokade en paketresa för två personer till Teneriffa den 11-18 februari 1996. Priset var 4 085 kr per person. Vid bokningen rekommenderade säljaren ett hotell där det enligt katalogbeskrivningen skulle vara "hög ljudnivå under jul- och nyårshelgerna samt under karnevalen". Säljaren påpekade inte att det skulle pågå någon karneval under deras vistelse. Vid ankomsten till Teneriffa fick de dock reda på att det var karnevalstid. På grund av karnevalen fick de stiga av transferbussen en kilometer från hotellet. Alldeles utanför hotellet fanns ett stort tivoli. Där spelades discomusik hela nätterna. Hon klagade hos reseledaren, som skulle undersöka om det gick att byta hotell. Hon fick sitta och vakta telefonen under den första dagen och missade välkomstträffen. Därefter fick hon besked om att ett byte kunde ordnas tidigast den 15 februari. Under två nätter vistades resenärerna inte på hotellet utan lånade filtar och sov under bar himmel på stranden för att slippa oväsendet. Den 15 februari fick de byta hotell. A yrkade återbetalning av vad som betalats för resan samt skadestånd.

Researrangören bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att bolaget i sin katalog tydligt informerar att det årligen under tiden 9-16 februari pågår karneval på Teneriffa.

Resebyrån som sålt resan bestred yrkandet och anförde att det inte är möjligt för en resebyrå att informera om allt som finns att läsa i arrangörens broschyr.

Nämnden gjorde följande bedömning:

A har klagat över att hon vid bokningen hos resebyrån inte erhållit besked om att det just vid tillfället för den bokade resan var karneval på resmålet.

Nämnden anmärker inledningsvis att viss kritik kan riktas mot resebyrån som inte påpekat för A att karnevalen pågick just under den tid som resenärerna skulle vistas på resmålet. Emellertid anges i arrangörens katalog - under rubriken FAKTA TENERIFFA - uttryckligen att karneval äger rum under tiden den 9-16 februari och att karnevalen ofta fortsätter ytterligare dagar; det anges vidare att ljudnivån är mycket hög under hela dygnet.

A har inte gjort gällande att hon inte fått del av katalogen och hon hade därför vid närmare studium av denna kunnat finna ifrågavarande upplysningar. Till följd av det sagda anser nämnden att resebyrån inte bör åläggas ansvar för försummelse i samband med bokningen av resan. (Jfr betr. resebyrås ansvar det nordiska betänkandet NEK rapport 1985:4 s. 118 ff.)

Vad sedan gäller frågan om arrangörens ansvar gör nämnden följande bedömning. Av 8 § andra stycket lagen (1992:1672) om paketresor (paketreselagen) framgår att resenären skall få del av en handling där avtalsvillkor finns upptagna. A har, som redan sagts, inte invänt att hon inte fått del av den ifrågavarande katalogen. Vad där anges - se ovan - blir då att anse som avtalsinnehåll mellan arrangören

och A; detta oavsett huruvida A faktiskt har tagit del av den aktuella passusen i katalogen eller ej. Att A och hennes medresenär under resan drabbats av störningar från karnevalen kan då inte läggas arrangören till last som kontraktsbrott. (Jfr NJA 1978 s. 432 och nämndens årsbok 1994/95 ref. 35.)

A:s yrkanden skall således inte bifallas.