ARN 1997-2166

En researrangörs friskrivning från ansvar för skador på barnvagn som medförts under paketresa har lämnats utan avseende eftersom en sådan friskrivning strider mot luftfartslagens tvingande bestämmelser.

En researrangörs friskrivning från ansvar för skador på barnvagn som medförts under paketresa har lämnats utan avseende eftersom en sådan friskrivning strider mot luftfartslagens tvingande bestämmelser. Avgörande 1997-11-04; 1997-2166

R hade köpt en paketresa till Kanarieöarna i februari 1997. Vid incheckningen på flygplatsen uppmanades han att köpa en skyddspåse till en barnvagn som skulle checkas in. Vid framkomsten på resmålet visade det sig att barnvagnen hade blivit så skadad att den var obrukbar. R yrkade hos nämnden att researrangören skulle ersätta honom för den förstörda barnvagnen med 1 795 kr.

Researrangören bestred yrkandet och gjorde gällande att man i de särskilda resevillkoren friskrivit sig från ansvar för dylika skador.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Enligt 18 § lagen (1992:1672) om paketresor är arrangören alltid skyldig att ersätta resenären för den skada som denne har rätt till ersättning för enligt bl.a. luftfartslagen (1957:297). Enligt 9 kap. 18 § luftfartslagen ansvarar fraktföraren för skador som uppstår på resgods medan godset är i fraktförarens vård på en flygplats eller ombord på ett luftfartyg. Enligt 22 § är fraktförarens ansvar för resgods begränsat till 1 000 särskilda dragningsrätter per passagerare. I 23 § första stycket stadgas att förbehåll som inskränker fraktförarens ansvar eller som anger lägre gränser för ansvaret än 22 § är ogiltiga.

Av researrangörens särskilda villkor punkten 6.3.1 framgår att researrangören bl.a. har begränsat sitt ansvar på så sätt att barnvagnar medtages på egen risk. Något stöd för en sådan begränsning finns inte i luftfartslagen. Tvärtom står begränsningen i strid med luftfartslagens tvingande regler. Researrangörens särskilda villkor skall därför på denna punkt lämnas utan avseende. Nämnden finner därför att researrangören är skyldigt att ersätta skadan på barnvagnen. Skadans värde understiger 1 000 särskilda dragningsrätter. Hela skadan skall därför ersättas av researrangören.