ARN 1997-2633

Nämnden har ansett det strida mot tro och heder att åberopa ett köpeavtal som ingåtts vid hemförsäljningsbesök hos en äldre dam. Tillämpning av 33 § avtalslagen (1915:218).

Nämnden har ansett det strida mot tro och heder att åberopa ett köpeavtal som ingåtts vid hemförsäljningsbesök hos en äldre dam. Tillämpning av 33 § avtalslagen (1915:218) . Avgörande 1997-12-23; 1997-2633

I mars 1997 sålde bolaget vid ett hembesök en larmanläggning till B för 5 900 kr. B yrkade, genom sin brorsdotter såsom ombud, hos nämnden att köpet skulle ogiltigförklaras och gjorde gällande att försäljningen bröt mot de etiska regler som gäller vid hemförsäljning eftersom B var åldersdement och varken klarade av att ingå ett sådant avtal eller att hantera en larmanläggning.

Bolaget bestred yrkandet och åberopade dels att det inte stred mot etiska regler att sälja en larmanordning till en äldre person, dels att B vara kapabel att hantera en larmanläggning.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Bolaget sålde en larmanläggning, inkl. montering, för nära 6 000 kr till B vid ett besök i hennes hem, tydligen utan att besöket var överenskommet i förväg.

Utredningen i ärendet visar att B är en äldre dam som inte klarar sig utan hjälp av andra. Genom vad som har kommit fram om hennes psykiska status är det enligt nämnden mening klarlagt att hon hade svårigheter att riktigt bedöma köpets innebörd och följder. Att detta stod klart för bolagets försäljare bekräftas genom den handskrivna lapp som brorsdottern har åberopat och som bolaget inte har kommenterat.

I en situation som denna kan 33 § lagen (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område vara tillämplig. Paragrafen har följande lydelse: ”Rättshandling, som eljest vore att såsom giltig anse, må ej göras gällande, där omständigheterna vid dess tillkomst voro sådana, att det skulle strida mot tro och heder att med vetskap om dem åberopa rättshandlingen, och den, gentemot vilken rättshandlingen företogs, måste antagas hava ägt sådan vetskap.”

Med hänsyn till vad som har kommit fram i ärendet angående omständigheterna vid köpetillfället anser nämnden att det skulle strida mot tro och heder, om bolaget åberopade köpeavtalet mot B. Nämnden rekommenderar därför bolaget att låta köpet återgå.