ARN 1997-2847

Researrangörs skadeståndsskyldighet vid bagageförsening (16 § paketreselagen)

Researrangörs skadeståndsskyldighet vid bagageförsening ( 16 § paketreselagen ) Avgörande 1997-11-12; 1997-2847

U med sällskap deltog i en skidresa till Italien i mars 1997. Priset för resan var 8 198 kr per person. Vid ankomsten till Salzburgs flygplats saknades en väska som innehöll resenärernas skidkläder. Resenärernas skidåkning blev begränsad de första dagarna eftersom tid gick åt till att komplettera skidutrustningen. Efter fyra dygn kom väskan tillrätta. U yrkade av researrangören ersättning för utebliven skidåkning med 2 666 kr och för inköp av nödvändiga sportkläder med 4 886 kr.

Researrangören erbjöd ersättning med 2 666 kr för utebliven skidåkning men ansåg det inte rimligt att man skulle svara för inköpen av skidkläder.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Enligt 16 § lagen (1992:1672) om paketresor gäller att resenären vid fel i de avtalade tjänsterna - andra än sådana som anges i 15 § - har rätt till prisavdrag och skadestånd, om inte felet beror på honom. Resenären har dock inte rätt till skadestånd, om arrangören visar att felet beror på ett hinder utanför arrangörens kontroll som denne inte skäligen kunde förväntas ha räknat med när avtalet ingicks och vars följder denne inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit. Om felet beror på någon som arrangören har anlitat, är arrangören fri från skadeståndsansvar enligt ovan endast om också den som han har anlitat skulle vara fri enligt den bestämmelsen.

Det är i ärendet utrett att en väska tillhörande resenärerna har kommit bort under flygtransporten till resmålet. Researrangören har i ärendet inte visat att sådana omständigheter är för handen att researrangören är fri från skadeståndsskyldighet enligt 16 § paketreselagen. Researrangören skall således ersätta resenärerna deras skador. Nämnden anser att resenärerna - förutom erbjudandet om prisavdrag med 2 666 kr för utebliven skidåkning - har rätt till viss ersättning för sina utlägg för klädinköp. Dessa har ju varit nödvändiga för att de skulle kunna åka skidor under vistelsen. Ersättning med fulla beloppet skulle emellertid kunna sägas innebära en obehörig vinst för resenärerna. Nämnden finner det skäligt att ersättningen bestäms till hälften av det utlagda beloppet. Ersättning bör således utgå med sammanlagt 5 109 kr.