ARN 1999-4689

Ett avtal som en konsument har träffat när hon var psykiskt sjuk har förklarats ogiltigt (lagen, 1924:323, om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning)

Ett avtal som en konsument har träffat när hon var psykiskt sjuk har förklarats ogiltigt (lagen, 1924:323, om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning) Avgörande 2000-01-11; 1999-4689

G skrev i februari 1999 under ett avtal med ett företag i Göteborg avseende styrketräning under ett år. Hon var vid den tidpunkten och även senare psykiskt sjuk. Hon hade därför inte kunnat utnyttja avtalet. Företaget hade vägrat henne att bryta avtalet. G vände sig till nämnden och yrkade att avtalet skulle hävas. Hon åberopade lagen (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under inflytande av rubbad själsverksamhet. G gav också in ett intyg från läkare till styrkande av uppgiften om att hon varit i psykisk obalans när avtalet ingicks.

Företaget bestred yrkandet. Företaget var i god tro när avtalet slöts. Man hade inte kunnat märka att G skulle ha varit i psykisk obalans när avtalet ingicks.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden anser av ingivet läkarintyg visat att det avtal G ingick i februari 1999 ingåtts under påverkan av en psykisk störning på det sätt som anges i lagen (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning. Oavsett om företaget varit i god tro när avtalet slöts är avtalet därför ogiltigt. Avtalet kan inte anses ha medfört någon nytta för G. Det är vidare inte visat att företaget har åsamkats någon förlust som har föranletts av avtalet. Det saknas på grund härav skäl att ålägga G att utge någon ersättning i anledning av avtalet. G:s yrkande bör därför bifallas på så sätt att avtalet skall förklaras ogiltigt och hon skall ha rätt att återfå vad hon erlagt till bolaget.