ARN 1999-6515

Fråga om mäklares skadeståndsansvar enligt fastighetsmäklarlagen (uppgift om vitvaror).

Fråga om mäklares skadeståndsansvar enligt fastighetsmäklarlagen (uppgift om vitvaror). Avgörande 2000-04-26; 1999-6515

I augusti 1999 köpte makarna A en bostadsrättslägenhet genom förmedling av en mäklaren. I objektsbeskrivningen stod angivet bland annat att ”I köket finns spis (1999), spisfläkt, kyl, frys, diskmaskin (1998) och kakel. Det finns tvättmaskin.” Det visade sig senare att kylen och frysen var tillverkade 1978 samt att även fläkten var av äldre datum.

De yrkade skadestånd av mäklaren motsvarande kostnader för byte av kylen, frysen och spisfläkten. Som grund för yrkandet anförde de att beskrivningen av maskinerna i köket var vilseledande.

Fastighetsmäklaren bestred yrkandet och anförde att han inte agerat i strid med god mäklarsed eller på något annat sätt ådragit sig skadeståndsskyldighet gentemot köparna av bostadsrätten.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Enligt 12 § första stycket fastighetsmäklarlagen (1995:400) skall fastighetsmäklaren utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed. Mäklaren skall därvid tillvarata både säljarens och köparens intresse. Av 16 § fastighetsmäklarlagen framgår att fastighetsmäklaren – i den mån god fastighetsmäklarsed kräver det – skall ge köpare och säljare de råd och upplysningar som dessa kan behöva om fastigheten och andra förhållanden som har samband med överlåtelsen. Mäklaren skall vidare verka för att säljaren före överlåtelsen lämnar de uppgifter om fastigheten som kan antas vara av betydelse för köparen, liksom att köparen före förvärvet undersöker eller låter undersöka fastigheten. Av 20 § fastighetsmäklarlagen framgår att om fastighetsmäklaren uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter sina skyldigheter enligt 11–19 §§ skall han ersätta skada som till följd av detta drabbar köparen eller säljaren.

Nämnden har i och för sig viss förståelse för makarnas uppfattning att åldersuppgifterna i objektsbeskrivningen såvitt gäller spisfläkt, kyl och frys kan missförstås. Enligt nämndens mening är det önskvärt att man i en lägenhetsbeskrivning inte bara anger årtal för ny utrustning utan även anger vilka produkter som är av äldre modell.

I förevarande fall finner dock nämnden att det måste ha varit uppenbart för köparna vid visningen av lägenheten att kyl och frys inte kunde vara från 1998. Nämnden har härvid tagit hänsyn till att utrustningen var drygt tjugo år gammal. Mot denna bakgrund kan deras talan inte bifallas.