ARN 1999-6742

En researrangör ställde in en bokad paketresa. Resenärerna som varken underrättades om detta eller erbjöds någon likvärdig resa, har ansetts berättigade till ersättning.

En researrangör ställde in en bokad paketresa. Resenärerna som varken underrättades om detta eller erbjöds någon likvärdig resa, har ansetts berättigade till ersättning. Avgörande 2000-03-30; 1999-6742

P och A-G hade bokat en mat- och vinresa till Rioja i Spanien. Priset var 13 300 kr per person. När det bara var sju dagar kvar till planerad avresa och de fortfarande inte hade fått några resehandlingar, kontaktade de researrangören. De fick då veta att resan hade blivit inställd och att arrangören hade missat att informera dem. Arrangören försökte först hitta en likvärdig resa men lyckades inte. Därefter försökte arrangören "sy ihop" en resa men då den inte stämde överens med vad resenärerna ville göra, godtog de inte förslaget. Förslaget innebar dessutom att de inte skulle få någon svensktalande guide. Syftet med resan var att fira deras 30-åriga bröllopsdag och de hade sett fram emot denna, enligt reseprogrammet, mycket speciella resa. De yrkade skadestånd med 5 000 kr per person.

Researrangören erbjöd en kompensation med 1 000 kr per person eftersom de hade missat att informera om den inställda resan. Bolaget hade erbjudit sig att sy ihop en resa på egen hand för resenärerna men någon reseledare kunde inte sändas med för dessa två resenärer.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av utredningen i ärendet framgår att den bokade resan till Madrid har ställts in. Enligt 13 § lagen om paketresor (1992:1672) har resenären vid dylika tillfällen rätt till en annan paketresa som är av likvärdig eller högre kvalitet om arrangören kan erbjuda detta. Vid bedömningen om en resa är likvärdig eller ej kan man normalt utgå från de katalogpriser som gäller. Arrangören har skyldighet att erbjuda ersättningsresor som är någorlunda jämförbara med den som inte blev av. Researrangören har såvitt framgår inte erbjudit ett alternativ som ur resenärernas synpunkt var likvärdigt eller bättre. Resenärerna har dessutom inte blivit skriftligen underrättade om den inställda resan. De är därför berättigad till skadestånd. Skäligt skadestånd finner nämnden vara 2 500 kr per person.