ARN 2002-0095

Tolkning av standardavtalsvillkor för elleverans. Avtalsvillkor som ger elleverantör rätt att justera priset har inte ansetts ge leverantören rätt att byta s.k. tidstariff.

Tolkning av standardavtalsvillkor för elleverans. Avtalsvillkor som ger elleverantör rätt att justera priset har inte ansetts ge leverantören rätt att byta s.k. tidstariff. Avgörande 2002-05-28; 2002-0095

S hade ett tillsvidareavtal med P-bolaget avseende leverans av elektricitet. Avtalet innehöll villkor om s.k. tidstariff, vilken inneburit att priset varierat emellan dag och natt respektive sommar och vinter. P-bolaget ändrade avtalet så att tidstariffen ersattes med ett fast pris. Underrättelse om ändringen avsändes till kunderna 15 dagar före ändringen.

S menade att förändringen innebar en ändring av leveranssättet och inte endast en prisändring, som påståtts av P-bolaget. Gällande avtal måste därför sägas upp av bolaget. I stället har P-bolaget endast skickat ett informationsblad.

S yrkade ersättning av P-bolaget med 195 kr, varav 45 för påminnelseavgift och 150 kr för inkassokrav. Han yrkade vidare att P-bolaget skulle säga upp nu gällande avtal och sluta ett nytt avtal med honom.

P-bolaget bestred yrkandet och åberopade att man enligt gällande avtal har rätt att ändra priset 15 dagar före prisändringens ikraftträdande samt att man enligt ellagen och gällande avtal inte kan säga upp avtalet i enligt med S:s önskan.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Av utredningen framgår inledningsvis följande. S har tidigare haft ett tillsvidareavtal med P-bolaget avseende leverans av elektricitet. Avtalet har innehållit ett villkor om s.k. tidstariff, vilken inneburit att priset varierat mellan dag och natt respektive sommar och vinter. Med verkan från den 1 augusti 2001 har P-bolaget ändrat avtalet på så sätt att tidstariffen ersatts med ett fast pris. Underrättelse om ändringen avsändes till kunderna 15 dagar före ändringen.

S har hävdat att P-bolaget inte haft rätt att ändra avtalet på det sätt som skett utan föregående uppsägning. P-bolaget har däremot gjort gällande att man, med stöd av punkt 6.2 i gällande standardavtal, haft rätt att ändra priset efter underrättelse 15 dagar före ikraftträdandet av ändringen.

Av allmänna civilrättsliga principer följer att ett avtal som huvudregel inte kan ändras ensidigt av ena parten utan stöd i avtalet eller utan föregående uppsägning. Enligt de standardvillkor som ostridigt är tillämpliga i ärendet, EL 2000K, får elleverantören enligt punkt 6.2 ändra gällande priser under förutsättning att underrättelse om ändringen sker minst 15 dagar före ikraftträdandet.

Priset för den levererade elektriciteten kan givetvis påverkas av vilken typ av tariff som är tillämplig på avtalet. Syftet med punkt 6.2 måste dock, enligt nämndens mening, vara att möjliggöra en justering av priset för elleveransen inom ramen för en viss tariff med anledning av exempelvis flukturerande priser på elmarknaden. Ett byte av själva tariffen är däremot en ändring av en annan karaktär, som enligt nämndens uppfattning inte omfattas av punkt 6.2. Det anförda leder fram till slutsatsen att P-bolaget inte haft rätt att ändra avtalsvillkoret enbart genom att sända en underrättelse till kunden på det sätt som skett. Pbolaget bör därför rekommenderas att antingen säga upp avtalet för omförhandling i

enlighet med vad som gäller enligt avtalet eller även fortsättningsvis leverera elektricitet i enlighet med det tidigare avtalet.

Vid sådant förhållande skall P-bolaget även rekommenderas att utge ersättning för de inkassokostnader om 195 kr som S åsamkats med anledning av att han fortsatt att betala enligt gällande avtal.