ARN 2005-2559

Fråga om vem av säljaren och köparen som är skyldig att betala fordonsskatt.

Fråga om vem av säljaren och köparen som är skyldig att betala fordonsskatt. Avgörande 2005-11-01; 2005-2559

H köpte en bil den 4 april 2005. Efter köpet fick han en faktura på fordonsskatten hemsänd. H hade aldrig uppfattat att parterna kommit överens om att H skulle stå för fordonsskatten och det stod inte heller i köpeavtalet. H yrkade ersättning för den fordonsskatt han fick betala.

Säljbolaget har motsatt sig yrkandet eftersom det är den som ska bruka bilen som ska betala skatten om inget annat är överenskommet vilket det inte var i detta fall.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Enligt 10 § fordonsskattelagen (1988:327) är det ägaren till fordonet som är skattskyldig. Vidare följer av 16 § samma lag att fordonsskatten skall betalas av den som är skattskyldig för fordonet vid ingången av den kalendermånad under vilken skatten skall betalas.

Av handlingarna i ärendet framgår att säljbolaget vid uppbördsmånadens ingång (april) var registrerad ägare till bilen. I enlighet med vad som ovan anförts är säljbolaget därmed skattskyldigt för den aktuella skatteperioden.

Vid ett bilköp kan parterna sinsemellan avtala att köparen skall stå för skattekostnaden för tiden efter köpet. Av köpehandlingarna i det aktuella ärendet framgår inte att något sådant avtal träffats. Inte heller i övrigt finns det i ärendet några bevis för att ett sådant avtal skulle ha träffats mellan försäljningsbolaget och H. Nämnden finner det därför inte visat att något sådant avtal har träffats. Till följd härav har det inte funnits någon skyldighet för H att betala den ifrågavarande skatten. Försäljningsbolaget bör därför återbetala skattebeloppet till H.

Två ledamöter var skiljaktiga och anförde:

Tvisten rör fordonsskatt för en skatteperiod som började löpa ca 14 dagar efter leveransdagen.

Fordonsskatten för tiden efter leverans är enligt vår uppfattning en driftkostnad som normalt ska betalas av bilägaren/köparen. Frågan är vad som ska gälla när ett säljföretag på grund av fordonsskattelagen är betalningsskyldigt för skatt för tiden efter leverans och något avtal om vem som ska betala skatten inte träffats mellan parterna. I sådant fall anser vi det skäligt att säljföretaget i brist på avtalsreglering får stå för skatten för den skatteperiod som löper vid leveranstillfället - i detta fall har säljföretaget betalat denna skatt. Däremot anser vi det högst skäligt att bilägaren/köparen, trots brist på uttrycklig reglering, ska stå för skatten för skatteperioder som börjar löpa först en tid efter leveransen då detta är en driftskostnad köparen inte haft något rimligt skäl att anta att säljföretaget skulle svara för.