JK 1415-11-40

Artikel 6.1 i Europakonventionen har inte ansetts vara tillämplig på ett domstolsförfarande angående särskild avgift för överskjutning av älg

Justitiekanslerns beslut

Justitiekanslern avslår SH:s anspråk.

SH har begärt ersättning av staten för ideell skada med 15 000 kr. Han har som grund för anspråket anfört att handläggningstiden i ett mål angående särskild avgift för överskjutning av älg enligt jaktförordningen (1987:905) har varit oskäligt lång och hans rätt till rättegång inom skälig tid enligt artikel 6.1 i Europakonventionen därigenom har överträtts.

Justitiekanslern har inhämtat yttrande från Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Reger­ings­rätten). I yttrandet anges sammanfattningsvis följande. Målets sammanlagda handläggningstid var fem år och sju månader, varav handläggningstiden i Högsta förvaltningsdomstolen var två år. SH:s eget agerande bidrog inte till att förlänga handläggningstiden.

Den sammanlagda handläggningstiden i SH:s mål har onekligen varit längre än önskvärt. En förutsättning för att hans anspråk på ersättning för ideell skada med anledning av den långsamma handläggningen ska kunna bifallas är emellertid att artikel 6.1 i Europakonventionen har varit tillämplig på det aktuella förfarandet.

Enligt artikel 6.1 i Europakonventionen har var och en vid prövningen av hans eller hennes civila rättigheter och skyldigheter eller vid en anklagelse om brott rätt till domstolsprövning inom skä­lig tid.

Justitiekanslern instämmer i Länsrätten i Blekinge läns bedömning att  uttagande av särskild avgift för överskjutning av älg inte innefattar en anklagelse om brott enligt artikel 6.1 i Europakonventionen. Förfarandet kan inte heller anses ha gällt SH:s civila rättigheter eller skyldigheter i den mening som avses i artikel 6.1 i konventionen. Artikel 6.1 i konventionen har alltså enligt Justitiekanslerns uppfattning inte varit tillämplig på processen. SH:s anspråk på skadestånd ska därför avslås.