JK 3258-98-21

Begäran om att Justitiekanslern undersöker om Skiljenämnden för AMF-försäkringar har handlat juridiskt riktigt i ett ärende

Anmälan m.m.

Inger J har i en skrivelse till Justitiekanslern den 11 november 1998 begärt att Justitiekanslern undersöker om Skiljenämnden för AMF-försäkringar har handlat juridiskt riktigt när hennes ärende togs upp till prövning i nämnden den 18 november 1997. Ärendet hos nämnden har rört ersättningens storlek för lyte och men från trygghetsförsäkringen vid arbetsskada för anställda hos kommuner, landsting, församlingar m.fl. (TFA-KL). Nämnden meddelade skiljedom den 18 november 1997 i ärende nr 273/96.

Justitiekanslern har tagit del av försäkringsvillkoren för TFA-KL.

Justitiekanslern skall enligt lagen (1975:1339) om justitiekanslerns tillsyn vaka över att de som utövar offentlig verksamhet efterlever lagar och andra författningar och i övrigt fullgör sina åligganden.

AMF Arbetsmarknadsförsäkringar är ett organ som bildats efter överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter med uppgift att administrera den s.k. trygghetsförsäkringen vid arbetsskada.

Den tvistelösande verksamhet som Skiljenämnden för AMF-försäkringar bedriver avseende ersättning från TFA-KL innebär inte något utövande av offentlig verksamhet. Nämnden är med andra ord ett privaträttsligt organ som heller inte anförtrotts någon myndighetsutövning och över vilket Justitiekanslern inte har någon tillsyn.

Inger J:s begäran hit föranleder med hänsyn till det nu anförda inte någon åtgärd från Justitiekanslerns sida.

Ärendet avskrivs från vidare handläggning.